Жельо Бойчев към Москов: Каква е причината да внесем неразрешен лекарствен продукт и да извършим разходи за него?

Янр 29, 2016 Новини БСП 0 5162

Като министър Вие сте отговорен за лекарствената политика, като гражданин Вие трябва да спазвате законите, категоричен е Емил Райнов

„Имаше сложна ситуация в българското общество във връзка с реализираната частична доставка на ваксини от Турция. След като е констатирана невъзможността да бъдат набавени необходимите ваксини за изпълнение на имунизационния календар, защо не е потърсено европейско решение за тяхното набавяне?“ Това попита народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев в парламентарен контрол към министъра на здравеопазването Петър Москов. Той представи всички нормативни документи от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и всички официални документи по темата. Бойчев зададе и въпроса дали е вярно, че има отправено предложение от „Санофи Пастьор“ – Франция за осъществяване на частична доставка от необходимите ваксини. „На база на многобройните Ви участия установихме, че едната от двете внесени ваксини от Турция – Еувакс Б, поради високото си съдържание на тиомерсал /живачно съединение/ в единична доза не е разрешена за ползване от ЕС и Вие твърдите, че тя стои на склад в Министерството на здравеопазването“, подчерта Бойчев. Според него остава висящ въпросът защо в доклада до МС и в самото споразумение е записано, че „правителството на Република България се задължава да използва получените количества ваксини за целите на имунизационния календар“. „Каква е причината да внесем неразрешен лекарствен продукт, какво налага да извършим разходи – въпреки че е дарение се плаща ДДС, разходи за съхранение“, попита още народният представител. Той поиска да бъде посочено и разрешението за употреба на лекарствения продукт Пентаксим, произведен от Мефар- Турция, който дава правото да бъде употребено на територията на България. Жельо Бойчев се възмути, че министър Москов не е дал отговор на въпросите му, нито е показал поискания документ.
 
Д-р Емил Райнов към Москов: Този път загубихте и залогът беше здравето на българските деца
 
„Като министър Вие сте отговорен за лекарствената политика, като гражданин Вие трябва да спазвате законите“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов в парламентарен контрол към министър Москов. Той подчерта, че Върховно административна прокуратура е категорична: има закононарушения, а според него за закононарушителите и техните съучастници има в българския език има и други думички. „Този път загубихте и залогът не беше поредният резултат от поредното мачле, не е дори доверието в българските институции, а здравето на българските деца“, заяви народният представител.

Райнов коментира, че за сетен път се е затвърдило мнението, че Москов от сутрин до вечер говори неистини по темата с ваксините. „Тези обвинения, че някои от нас създават скандали, за да се хранят от тях, бих ги върнал към Вас“, обърна се  Райнов към министъра и допълни, че спазването на закона не е политическа атака. Народният представител припомни, че миналата събота премиерът е заявил, че той е договорил ваксините и няма проблем. „Тогава става ясно, че не Вие сте подвели МС, а на Вас Ви е наредено. Това обяснява и газенето на законите, кризисния ПР, но остава въпросът защо го направихте? За да продължите да се возите в джиповете, да откривате обекти, да режете лентички или може би да печелите басове. Но това не Ви оправдава“, заключи д-р Емил Райнов.