Валери Жаблянов: Искането за оставката на ВСС е пряко нарушение на Конституцията

Янр 28, 2016 Новини БСП в медиите 0 950

БСП винаги ще се противопоставя на посегателството върху конституционните ценности

“Искането за оставката на ВСС е пряко нарушение на Конституцията, под натиска на евродоклада”. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов. Той бе категоричен, че става въпрос за посегателство върху основните начала на Конституцията и най-вече разделението на властите от тези, които се кълнат в конституционното устройство и върховеството на закона. “Не може да се постигне върховенство на закона с нарушаването му. Не може да има никаква реформа, която да е насочена срещу демокрацията, Конституцията и разделението на властите. БСП винаги ще се противопоставя на посегателството на тези изконни ценности”, категоричен бе депутатът от левицата.

Жаблянов припомни, че преди няколко месеца БСП е изразила своята позиция, че с предлаганите промени в Конституцията не може да бъде постигната никаква реформа и резултатът ще бъде обратен. С Разделянето на ВСС, въвеждането на тесни професионални критерии за принадлежност към него според депутатът се създава възможността за самозатваряне на съдебната власт. По думите му тази позиция съвпада и в най-голяма степен с критиката в доклада на ЕК. „В паническо очакване на този доклад и в стремежа си да угодят на Брюксел мнозинството прие промените в Конституцията”, заяви Жаблянов и допълни, че угодничеството се е превърнало в генерална линия на българската политика след приемането ни в ЕС. Той подчерта и, че мнозинството, приело тези промени, вече не е консолидирано и единно. По думите му именно те са вкарали изпълнителната власт в този капан и сега българската държава се намира в изключително неудобно положение да приеме промени в Конституцията, на които в един момент от ЕК да кажат, че не това са очакваните промени.

Българското правителство трябва да обсъди с ЕК рамките и механизма на мониторинга

„И това правителство, и следващите трябва да намерят начин да дискутират с ЕК механизма на съставяне на докладите и начина, по който се осъществява мониторингът”, заяви Жаблянов.  По думите му в момента се извършва произволен подбор на факти и теми и се създава напрежение в цялото българско общество.  Народният представител от БСП обясни, че българското правителство трябва да обсъди с ЕК точните рамките и механизъм на мониторинга, защото не са ясни източниците на информация, поставена е под въпрос и политическата безпристрастност на докладите.

Валери Жаблянов подчерта, че България е приета в ЕС с тази Конституция, което означава че през 2007г. държавите, членуващи в ЕС, са били наясно с нея и макар да е създаден механизмът на мониторинг, той не може да продължава безкрайно. По думите му обаче българското правителство няма визия за решаването на отношенията на страната ни с ЕК и се е поддало на натиска на РБ, които са се оказали група за шантаж и получаване на облаги. Депутатът от левицата коментира, че недостатъците във функционирането на българските институции са огромни, особено в системата на съдебната власт. Той обаче припомни, че още в началото на дискусиите за промени в Конституцията БСП е заявила, че водещи трябва да са промени в законите за устройството на съдебната власт и темата за практическото им прилагане.

По повод на протеста, който ще се проведе днес, Жаблянов заяви, че всеки политик, който е близо до хората и разговаря с тях, знае причината за него и всички други протести – орязаните социални плащания, безпътицата в обществото, превръщането на българското общество в донор на европейския трудов пазар, липсата на перспектива пред младежта, липсата на икономическа политика в страната, хаосът в съдебната система и правораздавателните органи, напрежението по улиците и неспособността на министър Бъчварова да въведе ред.