Атанас Мерджанов: Основната критика към правителството е по темата здравеопазване

Янр 26, 2016 Новини БСП в медиите 0 4446

По тази тема постигнахме най-много допирни точки и с ДПС, и с БДЦ

„Критиките, които отправяме към правителството, заедно с други политически сили, са основно към политиката в областта на здравеопазването.”  Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в предаването „Лице в лице” по БТВ. По думите му интерес към внасянето на вота на недоверие към правителството е имало от различни политически партии и независими депутати, като към момента на поканата са се отзовали ДПС и БДЦ. „Стигнахме до много общи изводи, които са крайно несъгласни с водената политика на правителството”, обясни Мерджанов и подчерта, че БСП са предложили три кръга от проблеми, подходящи за вот на недоверие – здравеопазване, вътрешната политика, социалната и демографска политика. „По темата здравеопазване постигнахме най-много допирни точки и с ДПС, и с БДЦ. Имаше много критики по отношение на случая с ваксините, дори и прокуратурата се произнесе. Много специалисти по темата пък заявиха, че законът е нарушен”, коментира Мерджанов.

На въпрос, дали БСП има намерение да управлява с ГЕРБ, Атанас Мерджанов бе категоричен, че още в самото начало, ако социалистите са желаели да споделят дясната политика, са можели да участват в управлението, но не са го направили. „Морално бе да не участваме в дясно управление и да отстояваме мястото ни на опозиция, и го направихме”, подчерта той.

По отношение приватизацията на завод „Химко”, Атанас Мерджанов заяви, че този случай е много неприятен, защото е замесено името на министър-председателя. „Предстои да видим как ще се произнесат правораздавателните органи”, каза зам.-председателят на ПГ и подчерта, че е важното този завод да се развива. „За съжаление шансовете за това са минимални”, изрази позицията си той.

Мерджанов коментира и позицията на различни чуждестранни бизнес камари по този случай. Той каза, че тези организации имат своето право на претенции към правораздаването ни, но когато става въпрос за чуждестранни инвестиции, е важно също и какъв е резултатът от тях.  „Интересно е какво се случи с ЕРП-тата – инвестира се, а цената на услугата не е по-добра за хората”, даде пример той и подчерта, че когато е управлявала тройната коалиция с мин.-председател Сергей Станишев, България е била с най-голям икономически растеж и размерът на инвестициите е бил изключително голям. „Важно е също до какво водят тези инвестиции. Дали водят до увеличаване на размера на заплатите, животът на хората подобрява ли се или не, вследствие на това?”, попита той.