Михаил Миков: Столична община да не бяга от отговорност пред хората

Янр 19, 2016 Новини БСП 0 2276

Собственик на тротоарите е Общината, а управлението на една собственост не значи само да събираш ползите, а и да носиш тежестите от тази собственост

Председателят на БСП Михаил Миков изрази възмущението си във Фейсбук от Столична община, която по думите му бяга от отговорност пред столичани. Според него принцип на правото е собственикът на един имот да носи грижа за управлението му. „В случая собственик на тротоарите е Общината. Управлението на една собственост не значи само да събираш ползите, както таксите за ползването им, а и да носиш тежестите от тази собственост. С други думи - общината като собственик иска само да печели от собствеността си, но тежестта за поддържането й прехвърля на нас, гражданите”, коментира лидерът на социалистите.

Той казва още, че близо 40% от таксата битови отпадъци, която всеки от нас плаща на общината, се дължи именно за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване. „Това в крайна сметка са и тротоарите. С други думи, общината събира от нас десетки милиони левове годишно за почистване, но в същото време изисква от нас ние - със собствени сили и за наша сметка - да осъществяваме това почистване през зимата”, коментира Михаил Миков и попита за какво са похарчени тези пари, ако не за целта, за която се събират?

 

Пълният текст:

Приятели,

Вчера и днес гледам и слушам как служители на Столичната община с много административен плам в очите сипят заплахи за солени глоби за всеки, който не е почистил тротоара пред дома си. И се замислих...

Принцип на правото е, че собственикът на един имот носи грижа за управлението му, а собственик на тротоарите е общината. Управлението на една собственост не значи само да събираш ползите (както напр. общината събира такси за ползването на тротоарите), а и да носиш тежестите от тази собственост. С други думи, общината като собственик иска само да печели от собствеността си, но тежестта за поддържането й прехвърля на нас, гражданите.

И още: нали близо 40% от таксата битови отпадъци, която всеки от нас плаща на общината за дома си ежегодно, се дължи именно за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване. Това в крайна сметка са и тротоарите... С други думи, общината събира от нас десетки милиони левове годишно за почистване, но в същото време изисква от нас ние - със собствени сили и за наша сметка - да осъществяваме това почистване през зимата. Тогава ни се дължи поне отговор за какво са похарчени тези пари, ако не за целта, за която се събират?

София е градът, чийто годишен бюджет се измерва в милиарди. И заради това е необяснимо как тези пари все не стигат, за да си изпълни задълженията общината, а за обезпечаването на функционирането й са необходими основно глоби и санкции.

Нормално е хората да са солидарни в борбата срещу природните стихии и да помагат един на друг, на община и на държава в трудни ситуации. Това е естествена човешка реакция и следва да се приветства. Но не бива това да се използва за оправдание на бездействието или нехайството на някой орган. Защото също толкова нормално е да се иска от органите и институциите да изпълняват своите задължения и да се контролира начинът, по който те харчат парите ни.