Михаил Миков: Свободите на хората се ограничават в общество, в което липсва солидарност и справедливост

Дек 02, 2015 Новини БСП 0 2488

Да не забравяме дългия път, който нашата държава, нашето общество са извървели в името на свободата

„Свободите на хората се засягат и ограничават в общество, в което липсва солидарност и справедливост, в което неравенствата имат широка основа, в което малцина разполагат с публичния ресурс на цялата държава”. Това написа в социалната мрежа Facebook лидерът на БСП Михаил Миков по повод Международния ден за отмяна на робството. Според него, когато отнемаш социални права, когато увеличаваш възрастта за пенсиониране до едни от най-високите нива в Европа, когато превръщаш здравето в скъпо платена стока, достъпна само за богатите, когато отнемаш правото на просвета за всички българчета и го заменяш с държавно финансиране на частни училища, когато държавата ти е пестелив преразпределител, но щедър възложител на обществени поръчки, тогава тази държава обрича хората, които не могат да си позволят всичко това, на социално-икономически натиск. „Този натиск невинаги може да се понесе, без да се жертват права - политически, социални и икономически”, пише още Миков. По думите му свободата на държави и граждани днес е под въпрос. „Затова в Международния ден за отмяна на робството нека помислим по този важен повече от всякога въпрос. Да не забравяме дългия път, който нашата цивилизация, нашата държава, нашето общество са извървели в името на свободата и да я запазим – за родителите ни, за нас, за децата ни!”, завършва Михаил Миков.

 

Пълният текст:

 

Приятели,

Днес отбелязваме Международния ден за отмяна на робството. Посветен е на всички нации и техни граждани, които са били поробени в даден период от своята история. България е сред тях. Като всеки празник, и този е и за да помним, и за да се предпазваме.

Измеренията на робството са на първо място политически. Онзи, който компрометира демокрацията с цената всичко и с лека ръка подрива авторитета на държавата и органите, на практика отнема политически свободи от хората. Онзи, който не зачита върховенството на закона и прави това, което обслужва на първо място интереса на него и малкото лица около него, също краде свобода и възможности.

Измеренията на робството могат да са и социално-икономически. И те могат да са по-опасни, защото не са толкова видими. Свободите на хората се засягат и ограничават в общество, в което липсва солидарност и справедливост, в което неравенствата имат широка основа, в което малцина разполагат с публичния ресурс на цялата държава. Когато отнемаш социални права, когато увеличаваш възрастта за пенсиониране до едни от най-високите нива в Европа, когато превръщаш здравето с скъпо платена стока, достъпна само за богатите, когато отнемаш правото на просвета за всички българчета и го заменяш с държавно финансиране на частни училища, когато държавата ти е пестелив преразпределител, но щедър възложител на обществени поръчки, тогава тази държава обрича хората, които не могат да си позволят всичко това, на социално-икономически натиск. Този натиск невинаги може да се понесе, без да се жертват права - политически, социални и икономически.

Свободата на държави и граждани днес е под въпрос. Затова в Международния ден за отмяна на робството нека помислим по този важен повече отвсякога въпрос. Да не забравяме дългия път, който нашата цивилизация, нашата държава, нашето общество са извървели в името на свободата и да я запазим – за родителите ни, за нас, за децата ни!