Решението на министрите от БСП да се откажат от амнистията има правна и морална сила

Сеп 29, 2009 Новини БСП 0 1729

  Антон Кутев: Европейската комисия отпуска на Бойко Борисов пари, които са осигурени с много труд от предишното правителство   Отказът на министрите от амнистия е един морален акт, който има и своето правно значение и който ще даде възможност на правосъдието да си свърши работата

 

Антон Кутев: Европейската комисия отпуска на Бойко Борисов пари, които са осигурени с много труд от предишното правителство

 

Отказът на министрите от амнистия е един морален акт, който има и своето правно значение и който ще даде възможност на правосъдието да си свърши работата. Това заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България и член на ИБ на БСП Мая Манолова на пресконференция. По думите й това действие е поредното доказателство, че БСП и бившите министри от левицата не препятстват правосъдието и желаят обвиненията срещу тях да бъдат проверени от съответните компетентни органи. „Ние като политическа сила имаме необходимостта и интереса тази масирана акция за дискредитиране на БСП най- накрая да свърши и решението за това е в произнасянето  на компетентните органи", заяви Манолова. Тя отбеляза, че срещу никой от бившите министри не е образувано наказателно производство. Въпреки това всички, които са участвали в предишното управление от името на БСП желаят да изчистят своето и името на партията от неоснователните обвинения на правителството.

„Две седмици слушахме управляващите, че е противозаконен законът за амнистията, а всеки юрист знае, че не е така, но просто никой не се реши да каже това открито", коментира депутатът. Манолова изтъкна, че въпросният текст е бил подкрепен от прокуратурата, както и от депутати от управляващите, които тогава са били в опозиция.

Поредната спекулация на новото правителство разкри депутатът от Коалиция за България и секретар на ИБ на БСП Антон Кутев. По думите му управляващите нито са длъжни на този етап драстично да увеличават акциза на цигарите, нито това е искане на ЕС. Кутев поясни, че Брюксел е дал срок това повишаване да стане до края на 2010г. като отделно има договорка, че това може да стане и през 2012г. Освен това сумата на увеличение на акциза трябва да бъде два пъти по- малка от тази, която иска финансовият министър в момента. „Става дума за чиста спекулация, в която марката ЕС се използва, за да прокара някакви икономически и политически интереси", коментира Кутев.

Депутатът предупреди, че увеличаването на акциза, по начина по който го иска Симеон Дянков, ще доведе до рязко увеличаване на контрабандата и тя може да достигне 40% през следващата година. Това би застрашило приходите от Булгартабак, който в момента носи 1.3 млрд. лв. в бюджета. Освен това има опасност цената на предприятието да падне преди неговата приватизация. Като краен резултат Кутев прогнозира, че загубите от продажбата на Булгартабак ще бъдат по- големи отколкото приходите в бюджета.

Депутатът от Коалиция за България каза още, че новото правителство трябва спешно да предприеме мерки в помощ на селските стопани. По думите му изкупните цени на продукцията тази година са три до четири пъти по-ниски отколкото предишната година. Едновременно с това управителният съвет на ДФ „Земеделие" вече трети месец не предприема мерки огромният финансов ресурс, с който разполага, да стигне до земеделците. Кутев изтъкна, че има най-малко 100 млн.лв. инвестиционен ресурс, който фондът трябва да усвои до края на годината. Има осигурени и 60 млн.лв., които могат да подпомогнат млекопроизводителите за изкупуване на млякото. За първи път тази година националните доплащания могат да започнат от 1-ви октомври. Те възлизат на над 900 млн.лв. и са осигурени в бюджета благодарение на усилията на предишното правителство.„От 1-ви октомври сигурно няма да успеят да се усвояват, но някой ден ще почнат. Когато започнат, да знаете, че не ЕК ги е дала на Бойко Борисов, защото е най-симпатичният премиер, когото познават, а защото това са пари, които са осигурени с много труд преди него. Изобщо, радвам се да ви съобщя, че тази държава не започва с Бойко Борисов", коментира Кутев.

Депутатът от левицата прогнозира и сериозен проблем за българските граждани, ако управляващите реализират намерението си да закрият общините с население под 6000 души. Освен неудобствата за хората от тези населени места, Кутев предупреди, че общините ще загубят възможността да правят проекти. „Това означава, че в една община като Алфатар, където през последните години са осъществени над 10 крупни проекта по европейските фондове, оттук нататък в близките 10 - 15 години проекти няма да влязат", поясни депутатът.

По повод Деня на диалога между общините и законодателната власт, Антон Кутев заяви, че БСП ще подкрепи голяма част от исканията на НСОРБ в рамките на бюджетната процедура.

Пълен текст на пресконференцията >>>