БСП се отказва от амнистията

Сеп 27, 2009 Новини БСП 0 1795

  Коалиция за България предлага увеличаване на минималната работна заплата от 240 на 280 лева или въвеждане на необлагаем минимум за доходите до 240 лева   До края на следващата седмица всички министри, предложени от БСП в предишния кабинет, ще подадат до главния прокурор искания на основание чл

 

Коалиция за България предлага увеличаване на минималната работна заплата от 240 на 280 лева или въвеждане на необлагаем минимум за доходите до 240 лева

 

До края на следващата седмица всички министри, предложени от БСП в предишния кабинет, ще подадат до главния прокурор искания на основание чл.24 ал.2 от НПК, с които се отказват от възможността да ползват защита по Закона за амнистията. Това заяви депутатът от Коалиция за България Михаил Миков на пресконференция след двудневния семинар на Парламентарната група на левицата на Боровец. Миков обясни, че в НПК има правна възможност наказателното производство да не се прекратява, ако обвиняемият или подсъдимият направи искане то да продължи. „Досега няма такива образувани производства, но нека тези искания да стоят на масата на главния прокурор, за да няма пречка за образуването на наказателни производства за престъпления по непредпазливост", коментира Миков. Депутатът от левицата каза още, че мярката е провокирана от  крайно демагогския, популистки и изкривен подход на управляващите при тълкуването на Закона за амнистията.

 „Вече две седмици се говори как Законът за амнистията пречи да се накажат виновните, нека премахнем тази пречка", коментира председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев. В отговор на въпрос бившият премиер посочи, че той също ще подаде такова искане. Лидерът на БСП изтъкна, че представители на опозицията в предишното Народно събрание, сред които Лъчезар Иванов от ГЕРБ, също е подкрепил закона при неговото гласуване.

На семинара левицата обсъди редица законодателни инициативи, сред които промени в данъчни закони, в закона за конфликт на интереси и в закона за обществените поръчки.

Коалиция за България предлага увеличаване на минималната работна заплата за следващата година от 240 на 280 лева или въвеждане на необлагаем минимум за ниските доходи до 240 лева. Корнелия Нинова обясни, че увеличението на минималната заплата се налага заради предстоящото увеличение на акцизите на горивата от 1 януари 2010 г., което ще се отрази върху цените на хранителните продукти. „В условията на световна криза трябва да се направи всичко възможно хората с най- ниски доходи да не бъдат най- тежко ощетени", категоричен беше Станишев.

Социалистите се обявиха против намеренията на правителството за намаляване на осигурителната тежест с две на сто и за увеличаване на пенсионната възраст в условията на криза. Сергей Станишев посочи, че двупроцентното намаление на осигурителната тежест би отнело от бюджета около 400 милиона лева. По думите му тук има достатъчно ресурс за увеличение на минималната работна заплата, което би струвало 50-60 милиона лева годишно.

Като важна антикризисна мярка от Коалиция за България предложиха и удължаване на периода за въвеждане на половин работен ден от 6 на 12 месеца. Мярката вече е доказала своят позитивен ефект, тъй като чрез нея предишното правителство опази немалко работни места през първата половина на 2009. Повече от 500 предприятия и повече от 100 000 работници се възползваха от тази мярка. В рамките на семинара е обсъждано и намаляване на данъчната ставка за едноличните търговци от 15 на 10 процента.  

Лидерът на БСП коментира намеренията на правителството да внесе през следващата седмица в парламента проектобюджета за следващата година. По думите му прецедент е да се внася проектобюджетът в Народното събрание без предварително съгласуване със социалните партньори и българското общество.

Станишев определи като неприемливи и намеренията на управляващите са закрият или окрупнят 52 общини с население под 6000 души. По думите му освен, че това противоречи на принципа на децентрализация на управлението, хората от по- малките общини се лишават от важни услуги. „Ние ще настояваме изпълнителната власт да реализира всички ангажименти в подкрепа на българските общини. Не трябва да се режат социални ангажименти на държавата, нито ангажименти, свързани с общините и тяхното състояние и инфраструктура", заяви Станишев.

Социалистите изразиха своето несъгласие и  с решението на управляващите да прехвърлят върху общините задължението да съфинансират 15% от проекти, които реализират по европейските програми. По думите на Корнелия Нинова това на практика е абдикация на държавата от проблемите на местното самоуправление, и ще блокира подготовката и реализацията на общински проекти.

Администрацията е в стрес и в страх, обезпокоени са от левицата. Според Меглена Плугчиева вече е започнала политическа чистка в горския сектор. В рамките на два месеца - август и септември, са уволнени 7 директори на регионални управления по горите и 22 директори на горски стопанства. „Те са освобождавани под претекст, че ръководният състав сам си подава оставката. Но това не е вярно, хората са принуждавани да пишат заявления, че искат да напускат", каза Плугчиева. Техните тревоги споделят и синдикатите, и Съюзът на лесовъдите.