Бойко Великов: На БСП е необходимо обединение на принципна основа

Трябва да се очертае политика, която да намери изражения не само в документи, но и в конкретни действия

„Необходима е още работа, за да ни припознаят всички като основна опозиция и да си върне доверието. На БСП е необходимо обединение на принципна основа” Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на НС на БСП Бойко Великов.  За това по думите му предстои Конгрес, на който на първо място трябва да се очертае политика, която да намери изражения не само в документи, но и в конкретни действия. „Политическият процес не е само израз на политика. Трябва да се защитава в конкретни действия, които да са по-остри и по-категорични”, каза социалистът. По думите му трябва да се поставят въпросите с предстоящия бюджет, какво трябва да се отстоява в него като социална политика, противопоставянето на антисоциалните мерки, които се предприемат в него. „Необходимо е и в местната власт да се поставят въпросите, свързани с местните бюджети, социалната политика, противопоставяне на бедността като основен проблем пред държавата. Бедността, корупцията, борбата за социалната политика, която трябва да водим не само като заявена, а и като действия”, категоричен бе той. Според него депутатите на левицата в парламента предприемат необходимото, но е нужно това да се прави още по-остро и категорично. „В бюджета е синтезирана политиката на едно правителството. Тази политика е антисоциална, особено в основни сфери като образованието, здравеопазването”, заяви той.

Бойко Великов обясни, че на заседанието на НС на БСП са били разисквани много въпроси, сред които причините за резултатите от изборите и оценка, въпроси от политическа и организационна гледна точка, както и ръководството на партията. Той коментира, че когато има разделение в органите, това няма как да не тревожи ръководството, но проблемите се решават по демократичен път, с конкретно гласуване и ясно изразяване на волята на всеки един от членовете на НС на БСП. Зам.-председателят на левицата обясни, че един от основните изводи, заложени в доклада е бил, че на партията е необходима консолидация на принципна основа. По повод оставките в ръководството на БСП, Великов коментира, че всеки има право на свой избор и да прецени дали да предприеме този акт.  „Изпълнителното бюро е орган, който е екип и се избира на екипен принцип. Така е заложено и в Устава на партията. Председателят предлага този екип и той се гласува като такъв. Ние преценихме за необходимо да получим на гласуване – доверие или недоверие в пленума и той да прецени дали освобождава това ръководство или не”, поясни той.

Бойко Великов подчерта, че непосредствено след изборите от местните организации е поискано да проведат своите заседания за оценка за изборите и да я предадат на ръководството. По думите му тези избори на първо място са местни. Той подчерта, че има национална кампания заедно с местната, но е необходимо да се чуе волята и на местните структури и отговорността, която и те носят. Бойко Великов коментира, че в големите градове, където има най-голям спад в гласовете, подадени за левицата с десетки хиляди като София, Пловдив, Варна, Бургас, няма как да не се потърси отговорност и от местните лидери, заедно с отговорността на националното ръководство. 

На тези избори имаше безпрецедентни по размери нарушения – над 500 искания за касиране и жалби  в страната

„Изборите бяха тежък удар върху демократичните процеси в страната. Само в София са 22 исканията за касиране на изборите и жалбите. В страната са над 500. Това показва, че имаме безпрецедентни по своите размери нарушения и опорочаване на изборите”, категоричен бе Великов. Той обясни, че в доклада на председателя на левицата са били включени всички нарушения, опорочаването на целия изборен процес и начина, по който е бил извършен.

По темата за атентатите в Париж Великов коментира, че мерките, предприети още след атентата в Сарафово, трябва да бъдат съхранени и развити, особено в ситуацията, в която се намираме. „Сега се намираме в още по-сложна ситуация, защото в геополитически план се изостри сблъсъкът и се пренесе в Европа”, заяви той. Великов подчерта, че  ударът по символа на свободата и на демокрацията Париж е потресъл света и се очакват мерки и на европейско ниво.