Михаил Миков: Терористичният акт в Париж нанесе удар върху свободата в Европа

Светът трябва да се обедини за справянето с проблема

„Терористичният удар е удар върху една от най-големите ценности на Европа и свободния свят- свободата. Сега тепърва ще има ограничения в свободите, ще има мерки за борба срещу тероризма, финанси насочени към тях”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков в ефира на Нова телевизия. Той попита, какво е станало със свободното движение на хора. По думите му този въпрос седи от преди атентатите във Франция, но сега е особено обострен.

Миков заяви, че светът и Евразия влизат в нова фаза на нестабилност. По думите му сега фокусът е върху Париж, но индикаторите са били преди месец в Турция с голям терористичен акт, данните сочат за такъв случай и с руския самолет. „Всичко трябва да се разглежда в един комплекс на натрупване на критична маса на нестабилност”, заяви лидерът на левицата и допълни, че днешна Европа и светът не са способни да се справят с това предизвикателство или поне до сега няма резултати.

Големите проблеми по думите му са свързани с тлеещата язва в Африка – Либия, разпадът на държавите там, бездържавността и радикализацията на религиозна основа, свързана и с бедността , и огромните световни неравенства. „Бежанците се движат по посока на местата, където се живее по-добре. Огромните неравенства, контролът на света от корпорациите и изсмукването на богатствата на тези страни, ненормалното функциониране на икономиките в полза на гражданите на тези страни се отразяват като една социално-икономическа база на религиозната радикализация”, коментира председателят на БСП.

„Рисковете са сериозни, България е в Евразия, в зоната през която минават постоянно тези потоци от хора, нестабилност и няма как да не ни засяга”, обясни лидерът на левицата. Той обаче подчерта, че конструкцията на Европа е пред тежко изпитание.   „България не може да се справи сама. Светът заедно трябва да се справи”, категоричен бе Миков.

В БСП има воля за укрепване на партията

Михаил Миков заяви, че на заседанието на НС на БСП е бил представен обективен анализ и оценки какво трябва да се прави от тук нататък в партията, както и оценка за състоянието на държавата. „БСП претърпя тежка загуба, но и демокрацията претърпя такава. Трябва да обърнем сериозно внимание на политическото и организационното укрепване на БСП. Видя се, че  има воля за това”, обясни лидерът на левицата. По думите му има организации, които съществуват само на хартия и изборите показват, че те не са ефикасни структури и трябва много да се работи. Като пример той даде София, където проблемите са много тежки и трябва организационно лечение. По думите му ще има разбиране за това в ръководството на СГО. Миков обяви, че председателят на организацията Калоян Паргов  си е подал оставката от ИБ и изрази мнение, че той трябва да се оттегли и от ръководството на общинския съвет.  Миков обясни, че най-големите загуби на левицата са били в големите градове -  София, Пловдив, Варна. Той допълни, че и Георги Гергов е подал оставката си като лидер на БСП –Пловдив.

Миков обясни, че има Конгрес на партията след 3 - 4 месеца и трябва да се отиде нормално към него, а не да се дестабилизира партията. „Оставката не трябва да е театрална като на Първанов. Като подадеш оставка, не трябва да се кандидатираш пак. Хората за това нямат доверие в оставките”, заяви лидерът на БСП.

На въпрос за оставката на ИБ на партията, той отговори, че няма колективна оставка, тя е личен акт и Илияна Йотова, Драгомир Стойнев, Калоян Паргов постъпили по този начин. „Бюрото е длъжно да продължи  и в тази трудна за партията ситуация да обединява, да консолидира, да подготви провеждането на Конгреса, а там организациите, партийните членове , делегатите са тези, които решават”, каза още той.  Миков припомни, че членовете на бюрото са заявили пред него готовност да си подадат оставката и тя е в неговите ръце. 

Миков заяви, че от една година партията променя политическия си курс към една лява политика, която хората ще оценяват дали е автентична -  за прогресивния данък, за бебешките храни, позициите по образованието, защитата на дребния и средния предприемач, решенията , свързани със социални въпроси на убийствената бедност в България. ”Това трябва да очертае нашия профил”, заключи Миков.