Атанас Мерджанов: Трябва да бъдат гарантирани социалните права на полицаите, но и да има срок за реформи в МВР

За тази една година в МВР не е извършена нито една реформа, въпреки декларираните намерения

„Трябва да бъдат гарантирани интересите на полицаите в социалната им част, но и да бъде очертан видим срок за реформи и промени в МВР“. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в студиото на БНТ. Той е категоричен, че отговорността за протестите на полицаите е на управляващите и трябва да намерят решение. „Ние заявихме, че подкрепяме социалните права на полицаите“, каза още той.

„БСП напусна заседание на вътрешна комисия, защото не сме съгласни с начина, по който се води бюджетната процедура“, обясни Мерджанов. Според него няколко дни, след като България е изправена пред най-големия социален протест – на полицаите, а много хора си задават въпроса имаме ли държава, е редно на такова горещо заседание да се изиска присъствието на вътрешния и на финансовия министър. „Отговориха ни, че нямало да бъдат. Този бюджет за следващата година за всички ведомства е приет с консенсус в МС и няма как да се оправдават, че те не са знаели“, категоричен е той. Зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е на мнение, че управляващите са се надявали подобен текст да мине и полицаите да не се усетят. „Много неща минаваха, въпреки несъгласието на обществото и определени политически сили. Но напрежението преля и това не се случи“, допълни той. Мерджанов е категоричен, че за тази една година в МВР не е извършена нито една реформа, въпреки декларираните намерения в началото на този мандат.

„Борисов и Цветанов са хората, които от 2001 г. престояват в това министерство и в органите на сигурността. Те управляват държавата. Те ли не са наясно какъв е бюджетът на МВР, какво би трябвало да се направи, за да се освободят средства полицаите да си носят службата и да бъдат в услуга на гражданите, реда и спокойствието“, попита народният представител. Той припомни, че подобен протест е имало в средата на годината, за който министърът на вътрешните работи и този на финансите се „направили на глухи“. „Имаха достатъчно време и всякакви оправдания в това отношение не са валидни“, каза още той.

Атанас Мерджанов подчерта, че бюджетите на ДАНС, Държавна комисия по сигурност на информацията, служба „Военна информация“, са почти толкова, колкото са били през 2015, а този за НСО е увеличен с 2 млн. „Питаме какво налага това? Не звучи логично да няма пари за МВР, ДАНС и разузнаването, а да се увеличава бюджетът на НСО“, поясни той.

По повод предстоящия пленум на БСП говорителят на партията коментира, че това е единствената най-демократична и най-публична политическа сила. „Предстои тежък анализ на пленума за резултатите от изборите. Преди да се търси въпросът за отговорността и за оставките, трябва да се прецени какъв е приносът на всяка една партийна организация в страната. Надявам се на отговорна дискусия“, заключи Атанас Мерджанов.