Жельо Бойчев: Управленската политика на ГЕРБ се провали

Държавата не може да се управлява само с пропаганда

          „Нищо от големите заявки и претенции при създаването на това голямо управляващи мнозинство не е реализирано в нито един сектор. Те дори и не са започнати”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев в ефира на БНТ. По думите му фактът, че в проекта за бюджет за 2016г. се иска актуализация на бюджета за 2015г. е израз на провала на политиката на правителството на ГЕРБ. Бойчев припомни, че управляващите са твърдели, че бюджетът е изпълним - консервативни приходи, икономически растеж под 1%. „Държавата не може да се управлява с пропаганда и внушения”, категоричен бе той. По думите му при разглеждането на бюджета лъсва и истината: от прокламираните допълнително събрани 2 млрд. лв. в актуализираната справка за 2015г. на МС има 350 млн. лв. преизпълнение на приходите от ДДС и 310 млн. от акцизи. „Когато правиш актуализация на бюджет, който сам си направил, това е провал на управленската политика”, заяви депутатът от левицата. Той подчерта, че вместо да бъде изпълнен скромният бюджет, сега имат 1 млрд. лв. актуализация, но управляващите са успели да усвоят 5 млрд. лв. нов дълг. Бойчев предупреди, че втора поредна година държавният дефицит е над 3% и по маастрихтските критерии България трябва да влезе в наказателна процедура. „Бяха генерирани само дефицит и нов дълг. Това обрича бъдещите поколения на страната да живеят в тежко положение”, коментира той.

Въпреки обещанията управляващите увеличават данъците на хората

           Жельо Бойчев коментира, че на фона на прокламираното спиране на контрабандата, увеличение на приходите, реформите и пускането на еврофондовете има опити за увеличаване на данъците на хората. По думите му първи такъв опит е било желанието да се даде възможност на местната власт да облага с до 2% допълнително доходите на физическите лица, който благодарение на реакцията на БСП е отпаднал. Депутатът подчерта, че с гласуваните днес от дясното мнозинство промени са приети данък „Градина”; премахване на данъчните облекчения за санираните сгради; данък „Уикенд”. „На фона на уж събраните 2 млрд. лв. допълнително днес успяха и до селските казани за варене на ракия да опрат", заяви социалистът.

Управляващите отхвърлиха възможността за по-справедливо подоходно облагане

          Бойчев подчерта, че днес е било отхвърлено предложението на БСП за смяна на единната ставка за облагане на ставката на доходите на физическите лица с прогресивно подоходно облагане. По думите му това се налага и с оглед на разслояването в българското общество и голямата разлика в доходите на хората.”Прогресивното подоходно облагане предпоставя повече справелдивост, събира повече средства и е съобразено със средната работна заплата”, заяви Бойчев и допълни, че за групите, които имат данъчни облекчения, се оставя разполагаем доход, който ще влезе в потребление, за да може и то да се стимулира, както и растежът в старана.

Беше отхвърлено и предложението за намаляване на ДДС за детските страни в условия на демографска катастрофа.