Пирински: Отговорността на ЕП - ясни правила и премерен риск

Новите начини за финансиране на политиките на ЕС следва също да бъдат обхванати от изискванията и процедурите осигуряващи необходимата прозрачност и отчетност

Днес Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент (ЕП) обсъди Годишния доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) за изпълнението на бюджета на ЕС за 2014 г., който бе представен от нейния председател Виктор Калдейра. Участие в обсъждането взе и вицепредседателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Лайтмотив на Доклада е тезата за необходимостта от цялостен нов подход при анализа на изпълнението на бюджета на ЕС, който да се фокусира върху крайните резултати от бюджетните инвестиции.

В изказването си евродепутатът социалист Георги Пирински подчерта, че определящото изискване при разходването на бюджета следва да е съчетание между по-ефективното, но и по-навременното инвестиране на средствата.  В тази връзка той изтъкна, че евродепутатите имат конкретна отговорност в три направления.  Първо, да гарантират, че програмите и проектите за разходване ясно определят резултатите, които следва да бъдат постигнати. Второ, да определят допустимата степен на рискове, които опериращите с бюджетни средства могат да поемат. Трето, да осигурят надлежна прозрачност и отчетност по отношение на всички политики на ЕС, в това число и на онези, които не се финансират пряко от европейския бюджет. В този смисъл, новите начини за финансиране на политиките на ЕС следва също да бъдат обхванати от изискванията и процедурите осигуряващи необходимата прозрачност и отчетност.

По въпроса за отговорността на отделните държави членки Пирински напомни за съществуващата препоръка всяка държава ежегодно да представя така наречена национална декларация за надлежно изпълнение във връзка с бюджета на ЕС. Подобна декларация, обсъдена и приета от Народното събрание, следва да стане инструмент за възможно най-отговорно отчитане не само на усвояването, но и на крайното оползотворяване на евросредствата.