С гласовете на БСП бе отхвърлено ветото на президента за военното разузнаване

Nov 05, 2015 Новини БСП 0 3976

Ангел Найденов: Постът директор служба „Военна информация” е сделка в управляващата коалиция

„Мотивите на президента за налагане на вето на закона за военното разузнаване не предлагат решение- не обогатяват, а казват за пореден път, че заемането на поста директор служба „Военна информация” е било предмет на сделка в рамките на управляващата коалиция и подсказват за пореден път, че старшият партньор в нея е бил подложен на рекет." Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов. Той  подчерта, че не оспорва конституционното право на президента да налага вето над законите, които той прецени. По думите му обаче държавният глава е бил пристрастен в този случай. Според него мотивите, посочени от Росен Плевнелиев, още веднъж подсказват, че текстовете в началния вариант на законопроекта и кроежите във връзка с тях са свързани с едно конкретно лице. Той допълни, че те звучат несериозно и обидно за служещите в състава на въоръжените сили на страната ни.

”Не случайно поправката  по отношение на критериите за заемане на длъжността директор на служба „Военна информация” бяха персонифицирани по името на сегашния ръководител на службата Йордан Бакалов, не на вносителите”, заяви Найденов.

Заложник на ситуацията са служещите във въоръжените сили

Бившият военен министър Ангел Найденов подчерта, че заложници на случващото се в служба „Военна информация” и военното разузнаване са служителите. "Струва ли си заложник на това назначение да е цялата служба, дори и на другия край на везната да стои сегашният й ръководител Бакалов, министърът на отбраната, президентът- амбицирани да видят разсекретени части от архива на службата, които според тях още не са."- коментира той. 

Ангел Найденов подчерта, че служба „Военна информация” е част от състава на въоръжените сили на Република България и попита дали има други формирования в състава на въоръжените сили, за които се поставя въпросът дали да бъдат ръководени от военнослужещи или цивилни. Той обясни, че отговорът на този въпрос е – „Не”. Ангел Найденов попита и колко от ръководителите на аналогични служби в страни от НАТО са цивилни служители и заяви: „90% са кадрови военнослужещи, а останалите 2-ма или 3- ма са цивилни служители със съответната военна подготовка или кадрови служители на формированието, които са прекратили военната си служба. Как се вписва Йордан Бакалов в този състав?”.

Атанас Мерджанов: Цели се закриване на служба „Военна информация ”

Зам.-  председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на НС на БСП Атанас Мерджанов попита в пленарна зала  управляващите дали не виждат в това назначение на Бакалов и в стремежа да се отстоява толкова ревностно тази фигура, прелюдия към закриване на служба „Военно разузнаване". Според него целта е да има една  разузнавателна служба и се правят последователни стъпки, които преследват политически резултат, който ще настъпи след няколко години.