Михаил Миков за изборите: Загубата за БСП е тежка

Nov 02, 2015 Новини БСП 0 991

На тези избори БСП участва честно, с политическа платформа

„Резултатът от втория тур отрежда на БСП кметове в 60 общини, без нито един областен град и 900 общински съветника. Не може да има друга оценка и тя се споделя от всички членове на ръководството - това е тежка загуба, която обаче не кореспондира с внушенията за заличаване на БСП от политическата карта на страната”. Това заяви на пресконференция в централата на БСП лидерът на партията Михаил Миков. Той благодари на тези, които са гласували, без да бъдат мотивирани от пари или друга изгода. „Съчувствам на тези, които гласуваха поради страх. Благодаря на членовете, на симпатизантите на БСП, на кандидатите за кметове и общински съветници, които искрено участваха и се раздаваха в тази кампания”, каза още председателят на БСП.

Михаил Миков заяви, че причините за загубата са много и започва ускорен процес на анализ, който ще премине през органите на партията и след две седмици ще стигне до заседание на НС. Той поясни, че това ще бъде сторено в оперативен порядък във всички общински и областни съвети, „защото е важно мнението и на тези органи, когато се правят окончателните оценки”. По думите му причините за резултатите на БСП на първо място са свързани и с формиращата се  парична демокрация в България.

Миков бе категоричен, че на тези избори БСП е участвала честно, с политическа платформа, с леви стандарти, но очевидно продължаваща слабост е, че не може да стигне до широк кръг граждани, чиито интереси са залегнали в политическите й идеи и платформи. Според него са необходими ускоряване на организационните действия, започнати в началото на годината и спрени заради изборите. Относно вътрешнопартийните противоречия, лидерът на БСП каза, че трябва да бъдат намерени ефикасните механизми, с които партията може да бъде по-силна. Той допълни, че на много места в страната хората оценяват, че във висока степен са застрашени демократичните устои на страната.

Михаил Миков поздравяви победителите и заяви, че те носят високата отговорност за един твърде сложен за страната период. „БСП ще остане единственият автентичен представител на мнозинството от български граждани, на хората с леви интереси, опозиция и алтернатива на днешното управление”, категоричен бе лидерът на левицата.

По темата за оставки в партията, Миков заяви, че въпросът с неговата оставка е поставян и досега на различни места. „Днес присъстващите членове на ръководството заявиха категорично, че предоставят своите оставки, а пред Националния съвет ще видим как ще се развие процедурата. Аз им казах, че въпросът не е за техните оставки, а за моята. Към момента този въпрос няма да го коментирам тук, а ще го поставя пред НС”, поясни Миков.