Не трябва да има противопоставяне между отделните енергийни проекти на ЕС, като Набуко или Южен поток, заяви Кристиан Вигенин

Не трябва да има противопоставяне между отделните енергийни проекти на ЕС, като Набуко или Южен поток

Не трябва да има противопоставяне между отделните енергийни проекти на ЕС, като Набуко или Южен поток. Европейската комисия трябва да предприеме необходимите мерки за интегрирането на всички енергийни проекти в една обща политика, където всеки да има своето място. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Кристиан Вигенин по време на дебата за енергийната сигурност на ЕС, който се проведе в рамките на редовната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.

            Кристиан Вигенин припомни, че енергийната криза от началото на годината, засегнала голяма част от европейските държави, е била "повратна точка" в позицията на ЕС спрямо енергийната сигурност на Съюза.

            Българският евродепутат обърна внимание, че проблемът с енергийната сигурност на част от държавите-членки се дължи както на това, че имат един единствен доставчик, така и на това, че зависят от едно единствено трасе за доставка на газ. 

            "Ето защо проекти като Южен поток, а и Северен поток, на практика гарантират, че доставките на газ идват директно в Европейския съюз, без да зависят от транзитни страни, които са нестабилни и политически, и икономически", заяви Кристиан Вигенин.

            Според българският евродепутат, който е вносител на проекторезолюция на ЕП "за засилване на дебата със Съвета и Комисията по Външната енергийна сигурност на ЕС", Европейската комисия трябва да приеме енергийна стратегия, която освен разработването на трасетата за доставка, да включва и предприемането на мерки за увеличаване на стратегическите запаси на държавите-членки, както и свързването на енергийните и енергопреносните мрежи в единна система.