Евгени Кирилов отправи призив към еврокомисаря Оли Рен да се запознае лично със случая на Спаска Митрева

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП Евгени Кирилов отправи призив към европейският комисар по въпросите на разширяването Оли Рен да се запознае лично със случая на македонската гражданка с български паспорт Спаска Митрева

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП Евгени Кирилов отправи призив към европейският комисар по въпросите на разширяването Оли Рен да се запознае лично със случая на македонската гражданка с български паспорт Спаска Митрева.

В рамките на едноминутно изказване в началото на пленарната сесия, Евгени Кирилов изложи пред своите колеги от ЕП случаят със Спаска Митрева, осъдена на 3-месечен затвор и с отнети родителски права над невръстното си дете, заради " невъзможност от нейна страна да предостави легло на бившия си съпруг".

Българският евродепутат обърна особено внимание на членовете на ЕП на грубото отношение към 23-годишната жена, както по време на принудителното й отвеждане от полицията, така и след това.

"Г-жа Митрева е получила и българско гражданство в началото на тази година. Това изглежда е основната причина за нечовешкото третиране, тъй като не е единичен случай", заяви още Евгени Кирилов. Той припомни въпроса, който е отправил към сегашния македонски външен министър преди две години "защо е тази омраза към македонци придобили българско гражданство" и дадения му отговор, че "това са остатъци от миналото".

"След като положените усилия от българските президент и правителство не дават резултат, обръщам се към комисаря Оли Рен лично да се запознае с този крещящ случай в  страна, която желае да започне преговори за членство", заяви Евгени Кирилов.