Илияна Йотова: Борихме се за всички кандидати за кметове и общински съветници, издигнати от БСП

Окт 26, 2015 Новини Избори 0 1205

БСП запази мястото си като втора политическа сила, но ние няма как да сме доволни от резултатите от вчерашните избори

„БСП запази мястото си като втора политическа сила, но ние няма как да сме доволни от резултатите от вчерашните избори. Ние се борихме за всички кандидати за кметове и общински съветници, издигнати от БСП в цялата страна”. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова пред Нова. Тя обясни, че част от процентите на някои партии са изцяло от купен вот, и бе категорична, че това не е оправдание, а факт. „Нашите избиратели искат БСП да е в опозиция, а не да е част от тази управляваща конфигурация и го показаха с вота си”, обяви още тя.  Йотова добави, че  БСП е партия на 125 години и има проблем в някои партийни организации, но те не са нерешими. „След балотажите ще дойде разговор за резултатите и големия разговор за бъдещето на левицата в България. Или ще има някакъв вид сътрудничество и диалог между левите партии, или нищо няма да стане", категорична бе Илияна Йотова. Тя изтъкна, че БСП има конкретно условие към АБВ. "Вие от АБВ сте лява партия, но гласувате десни решения. Не е важно дали са лоши, а че са десни. Ако искате наистина разговор за левицата, трябва да напуснете този кабинет", категорична бе Йотова.

 

Станислав Владимиров: В предизборната кампания липсваше големият дебат за проблемите в България

„В предизборната кампания липсваше големият дебат за проблемите в България. Проблемите за бедността, демографията, образованието и неграмотността бяха оставени на заден план от повечето партии, но не и от БСП”. Това каза организационният секретар на НС на БСП Станислав Владимиров пред БНТ. Той добави, че отсъствието на такива теми е било в услуга на управляващото мнозинство и най-вече на ГЕРБ, защото по думите му в големите градове в последните години е  налят огромен ресурс. „Те използваха това обновяване на градските среди и инфраструктурата в големите градове, за да прелеят гласове в тяхна полза”, каза още социалистът. Владимиров бе категоричен, че кампанията ще се запомни и с огромния натиск, който бе оказван с всички средства върху кандидати за кметове и общински съветници, издигнати и подкрепени от БСП. Той заяви, че въпреки мрачните прогнози, които анализатори и политици внушават през последната година, че БСП ще стане трета или четвърта политическа сила това не се е случило. „Много е рано да се коментират изборните резултати, защото все още нямаме данни от ЦИК. Хаосът създаден в изборния ден, дългите опашки и бавното броене на бюлетините също способстваха за бавното оповестяване на резултатите от вота”, каза още Станислав Владимиров. Той обясни, че след 1-ви ноември БСП ще направи анализ на кампанията, но по думите му е странно при все по-нарастващата бедност в България да се предпочита дясно управление и да се дава вот за десни партии.

„АБВ трябва да се позиционира като лява партия, защото участвайки в дясно управление много трудно можем да я дефинираме като такава”, заяви Владимиров на въпрос, дали БСП ще си сътрудничи с АБВ на балотажите. Организационният секретар на левицата каза още, че социалистите ще водят разговори с различни политически сили, но ще разчитат най-вече на гражданите за подкрепа на втория тур.