Отговорността за икономическата политика е на правителството

Сеп 15, 2009 Новини БСП 0 1215

Сергей Станишев: Принципът,  че „нещата започват от нас" не е продуктивен за страната   Отговорността за икономическата политика е на първо място на правителството

Сергей Станишев: Принципът,  че „нещата започват от нас" не е продуктивен за страната

 

Отговорността за икономическата политика е на първо място на правителството. В условия на криза трябва да се водят дискусии за данъчното облагане, за антикризисните мерки, но това не може да замести политиката, нейното наличие, съдържание или отсъствие. Това заяви председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на партията. По думите на лидера на БСП първата сериозна дискусия с управляващите се очертава около бюджета за следващата година. „Във финансовата, икономическата, образователната, здравната сфера засега има само обещания, доста силни в някои отношения", отбеляза Станишев. Според него държавата трябва да покажем че е на мястото си както от гледна точка на изготвянето на антикризисни действия в подкрепа на реалния сектор, така и за защитата на всеки един български гражданин.  „В работата по реформите в съдебната система, по усвояването на средствата от ЕС не бива да има партизиране. Не бива да се прекъсва приемствеността, защото подходът, че „нещата започват от нас" не е продуктивен за страната", каза още Станишев.

На заседанието на ИБ председателят на БСП е информирал ръководството на партията за резултатите от проведения Консултативен съвет за национална сигурност към  президента. „Мисля, че се постигна един балансиран документ - позиция, която изразява общото мнение на Консултативния съвет", отбеляза Станишев. На първо място той коментира темата за механизма на взаимодействие между България и ЕС в областта на правосъдието и вътрешни работи, реформата в съдебната система и правораздаването. Лидерът на БСП напомни, че през юли месец 2009г. докладът на ЕК констатира сериозни резултати, дава окуражаващи сигнали и конкретни препоръки. Докладът съдържа списък от двайсет изисквания към нашата страна, които би трябвало да се изпълнят до следващия доклад. „При силна политическа воля, при компетентност и при прилагане на съответните мерки има реална възможност към следващия доклад на ЕК този механизъм да бъде приключен", заяви Станишев. Той добави, че за постигането на тези цели ПГ на Коалиция за България и БСП също ще дадат своя принос.

Като успех председателят на БСП отчете фактът, че в последния доклад не се прави връзка между Шенген и механизма за правосъдие и вътрешни работи. „Независимо от това е необходима много голяма вътрешна мобилизация на държавата, институциите, за реализацията на плана по Шенген", поясни Станишев.

Според лидера на БСП правилният подход при обсъждането на темата за еврофондовете е да се направи преглед на това какви са постиженията, какви са проблемите и какво трябва да се прави занапред. Станишев отбеляза, че по програма ФАР България е получила и са разплатени близо 690 млн.евро. По ИСПА усвояването е повече от 600 млн.евро в последните години. Около 550 млн.лв. са разплатено досега по оперативните програми и по програмата за развитие на селските райони. Ако през май миналата година имаше подписани договори за 100 млн.лева, към 15-ти юли бяха подписани договори за 3,777 млн.лв. „Това показва, че механизмите, които бяха изградени от предишното правителство започват да дават своя резултат", коментира Станишев. По думите му е много важно сега всички институции, които отговарят за работа с европейските фондове, да се мобилизират. Важно е да продължи динамиката, тъй като проектите които бъдат подписани до края на тази година ще имат срок за изпълнение от три години, а проектите, подписани след 1-ви януари ще имат срок за изпълнение две години.

По повод предстоящите избори за кмет на София Станишев заяви, че е важно Софийската градска организация на БСП да подходи максимално отговорно към темата за кандидатурата в София и да се потърси вариант, който ще бъде най-убедителен за столичани. „БСП винаги е постигала резултат с кандидатури, които са достатъчно широки, които намират мостове не само към членовете и симпатизантите на БСП, но и към други граждани на столицата", отбеляза Станишев. Лидерът на БСП заяви, че очаква Софийската организация много внимателно да прецени кой е най-печелившият политически и изборен подход. „Това е преди всичко отговорност на Градската организация, не се съмнявам, че националното ръководство ще подкрепи тази кандидатура, която бъде предложена", каза в заключение Станишев.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук.