Младите социалисти от Югоизточна Европа трябва да имат общи инициативи и да се подкрепят

Сеп 15, 2009 Новини БСП 0 1138

Сергей Станишев: Не е възможна европейска и евроатлантическа интеграция на страните от Югоизточна Европа без реално сътрудничество и стабилност в региона   За нас е важно младите лидери от партиите на социалистическото движение в региона да се познават добре, да имат общи инициативи и да се подкрепят

Сергей Станишев: Не е възможна европейска и евроатлантическа интеграция на страните от Югоизточна Европа без реално сътрудничество и стабилност в региона

 

За нас е важно младите лидери от партиите на социалистическото движение в региона да се познават добре, да имат общи инициативи и да се подкрепят. С тези думи председателят на БСП Сергей Станишев се обърна към участниците в Международната програма за млади лидери от Югоизточна Европа. За втора година социалисти от Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора пристигат в страната ни, за да обменят опит с българските си колеги по теми като европейска интеграция и участие на младите хора в политиката.

Лидерът на БСП сподели опита, който българските социалисти са натрупали в процеса на изграждане на Младежкото обединение в партията. По думите на Станишев в БСП членуват около 15 000 млади хора на възраст до 35 години. В последните години има силни кадри сред тях, които в рамките на управленския мандат заемаха отговорни административни и управленски позиции. „Въпреки, че са много на брой, младите социалисти са доста разпилени и нямат достатъчно влиятелни позиции в БСП", коментира Станишев. Той изтъкна, че смисълът на Младежкото обединение е именно да обедини в максимална степен младите хора в БСП както на регионално, така и на национални ново.  По този начин техните приоритети и интереси могат да станат водещи и за партията. Станишев обясни, че Младежкото обединение се структурира в 229 общини в страната. Предстои то да подготви правилник за работата си и да представи пред Конгреса на БСП визията си за развитието на партията през следващите години.

Секретарят на БСП по младежка политика Кирил Добрев подчерта, че е много важно Младежкото обединение да се структурира вътре в партията. Това ще позволи участието на млади хора във всички нива на партийната йерархия. Младежите ще участват реално в правенето на политиката на БСП, а политиките на партията ще бъдат преведени на разбираем за младите хора език. Партията търси и нови и модерни начини за комуникация с младите си членове чрез интернет например. Добрев обясни и идеята Обединението да се превърне в „банка кадри", които да дават допълнителен „заряд" на партията. Секретарят на БСП съобщи, че в партията се работи и по създаването на академия, която да обучава младите социалисти и там те да трупат партиен опит. Антон Кутев поясни, че до момента този вид обучение протича под формата на ежегодни семинари. „Това не е достатъчно. Ние ще се опитаме да разширим тази дейност и да структурираме постоянно действащи органи за обучение", каза още секретарят на БСП.

По темата за евроатлантическата интеграция  на страните от региона Сергей Станишев акцентира върху значението и ролята на регионалното сътрудничество.  „Не е възможна европейска и евроатлантическа интеграция без реално сътрудничество и стабилност в региона", обясни бившият премиер. По думите му през последните години България има активна роля в развитието на тези процеси и може да сподели своя опит и принос. Станишев припомни, че идеята за засилено регионално сътрудничество стартира от България през 1996г., когато социалистическата партия е управляваща. След това се преминава през такива форми като Пакта са стабилност, за да се достигне до Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и Съвета за регионално сътрудничество. „Вече няколко страни от Югоизточна Европа са членове на ЕС, а други вървят по пътя на евроатлантическата интеграция", добави Станишев".

Председателят на БСП разясни пред младите социалисти основните моменти от развитието на страната ни през последните години и резултатите, които постигна левицата в рамките на изминалия управленски мандат. Като важни постижения Станишев открои членството на България в Европейски съюз, устойчивия икономически растеж на страната ни, нарастването на доходите и привличането на рекордни преки чуждестранни инвестиции. Независимо от постигнатото, на последните избори спечели партия, която беше извън парламента и то със значително мнозинство. „Това показва, че каквото и да сториш, често реалните очаквания се разминават с общественото мнение", коментира Станишев. „БСП е била и на власт, и в опозиция последните 20 години, умеем да се изправяме на крака и след тежки поражения", добави председателят.

Сергей Станишев коментира и инфраструктурните проблеми в Югоизточна Европа. По думите му инфраструктурата в страните от региона е изостанала в сравнение с напредналите европейски страни. Така например Станишев обясни, че в България има около 450 км. магистрали. „В Румъния картината не е много по-различна", коментира той. Според Станишев основна задача за страни като нашите е да изградят добра вътрешна инфраструктура и в последствие да бъде включена в транс европейските проекти.

В края на срещата младите лидери получиха от председателя на БСП албум с природните забележителности на България и книгата „Защото сме социалисти" с автограф от Станишев. Младежите от БСП бяха приготвили за своите гости червени фланелки с надпис „Аз продължавам да презареждам".