Кристиан Вигенин: Политическият елит не може да формулира българския интерес, разединява нацията

По покана на депутата студенти от УНСС посетиха парламента

По покана на народния представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин студенти от Факултет "Международна икономика и политика" на Университета за национално и световно стопанство посетиха Народното събрание. Инициативата е на Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО). В разговора със студентите бившият външен министър разказа за дейността на Комисията по външна политика на парламента, за предизвикателствата пред България и Европейския съюз, за кризата с бежанците, за отношенията с Русия и други актуални въпроси. "България е сравнително малка страна с ограничени икономически и военни възможности. В днешния нестабилен свят това изисква от политическия елит да бъде в състояние бързо да формулира и да отстоява единно националния интерес по ред въпроси. За съжаление не успява, затова ставаме лесна жертва на чужда пропаганда. Обществото е разделено, а тонът и посоката на дебатите не се задава от държавното ръководство, то просто отсъства", изрази Вигенин своите опасения.
На въпрос от студенти за предстоящия избор на Генерален секретар на ООН и шансовете на България, Кристиан Вигенин подчерта, че България има една кандидатура и тя е на настоящия генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. "Решението беше взето след внимателен анализ, международни и вътрешни консултации. Всякакви изявления или действия, които могат да се тълкуват двусмислено, подкопават шансовете ни", категоричен бе бившият външен министър и изрази очакване в най-скоро време българският еврокомисар Кристалина Георгиева да сложи край на спекулациите, като заяви публично липсата на намерения да се бори за поста и подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова.
"Имам все повече съмнения, че границата ни с Турция се охранява адекватно. Зачестиха случаите на големи групи имигранти, заловени във вътрешността на страната. Това означава или липса на контрол, или чадър на високо равнище за трафика на хора, а може би и двете. Необяснимото забавяне на доизграждането на защитното съоръжение по границата подкрепя второто предположение", сподели Вигенин след въпрос за охраната на българската граница като външна на ЕС и добави, че последните събития не дават нови аргументи в подкрепа на искането ни за присъединяване към Шенген.
Във връзка с обтегнатите отношения с Русия, народният представител от левицата сподели, че българската външна политика често страда от комплекси, които вредят на страната. "Вместо постоянно да доказваме лоялността си пред партньорите, като се отричаме от Русия - нещо, което никой не иска от нас - можем да се отнасяме принципно и добронамерено. В ситуация на най-остра международна криза миналата година нашето правителство доказа, че можем да бъдем част от консенсуса в ЕС и НАТО и в същото време да запазим добрия тон в отношенията с Руската федерация.", заключи Вигенин.