Атанас Мерджанов: Инцидентът показва, че българската граница не се охранява добре

Окт 18, 2015 Новини БСП 1 730

Настояваме за пълна прозрачност на случая с убития имигрант

„Имахме уверението на министър Бъчварова, че ще бъдат доокомплектовани силите на Гранична полиция. До момента обаче не ми е известно да са назначени служители. Да не забравяме и че нито оградата е построена, нито са изградени инфраструктурите по места“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов в предаване „Неделя 150” по БНР. Според него това са част от въпросите, от които бягат и министър Бъчварова и премиерът Борисов. „Настояваме за пълна прозрачност на ситуацията”, подчерта той. Мерджанов  заяви, че разполага с информация, че два дни преди инцидента с убития имигрант, регионалната гранична дирекция на Гранична полиция в Елхово е била посетена от европейски наблюдатели заради липса на изправност в системата, която не е била пусната за демонстрация. „Интересно защо се избягва да се даде отговор дали изобщо системата е работила и дали тя изобщо е изградена в този участък”, попита Мерджанов.

„Проблемът с мигрантите, идващи към България, е системен. Този трагичен инцидент само подчертава несъстоятелността в твърденията, че българската граница се охранява най-добре от европейските граници”, каза зам.-председателят на ПГ на БСП. Мерджанов се аргументира с информацията, че интегрираната система за охрана на границата не работи заради неплатени сметки за ток. „Интересно е как, ако имаше сигнал от системата, тази група от 54 добре изглеждащи млади хора могат да навлязат във вътрешността на страната на 30-40 км., минавайки през силно пресечена местност. Ако е имало такъв сигнал, защо се пращат само трима души. И дали това отговаря на стандартите на МВР, които то трябва да полага като усилие за охрана на границите ни?”, попита той. Мерджанов бе категоричен, че обвиненията не са насочени към органите на Гранична полиция. Зам.-председателят на ПГ на БСП подчерта, че в момента липсват всякакви планове, които по времето на Лазаров и Йовчев са били факт. По неговите думи в тези планове са били разписани междуведомствените взаимодействия по охраната на границата, при това достъпни за всички посредством интернет, обясни той.

Държавата ни не е способна да се справи с проблема

Атанас Мерджанов изрази съмнение, че българското правителство осъществява охраната на границата ни и това се случва по Шенгенските критерии. Той подчерта, че точно в тази посока са насочени  въпросите и критики на социалистите. „Възниква и въпросът - способна ли е държавата ни да носи отговорност – очевидно е, че „не”, категоричен бе той. Мерджанов припомни, че с промените на управляващите в Закона за МВР, те практически са извадили Дирекция „Миграция“ от състава на Гранична полиция. „Ако това не беше факт, можеше и да не се стигне до подобно лутане по отношение на преминалите 54-ма мигранти и действията на полицаите”, изрази свое мнение зам.-председателят на ПГ на БСП.