Кметове от цялата страна са обезпокоени заради спирането на общински проекти

Сеп 08, 2009 Новини БСП 0 1246

  Мерките на управляващите  са прокризисни

 

Мерките на управляващите  са прокризисни. Те ограничават инвестициите в общините и работата на българските фирми и създават условия за увеличаване на безработицата в страната

 

Националният съвет на БСП чрез Съвета по местно самоуправление и регионална политика организира среща на ръководството на БСП с кметовете от левицата. Това обяви говорителят на БСП  и депутат от Коалиция за България Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на ИБ на партията. Поводът за срещата са сигналите и безпокойството на кметове от цялата страна заради спирането на общински проекти по европейските оперативни програми. „Няма яснота и прозрачност за критериите, по които се взимат решения за тяхното спиране", заяви Нинова. Според говорителя на БСП се спират проекти по оперативните програми, които са с осигурено финансиране. „Там аргументът „няма пари в бюджета" не важи, защото те не се финансират с бюджетни средства. Защо тогава тези проекти се спират", попита Нинова. По думите й се ревизират дори проекти, които вече са били отхвърлени.

Депутатът от Коалиция за България предупреди, че това би могло да доведе до забавяне на изпълнението на оперативните програми и проблеми с Брюксел. Спирането на общинските проекти допълнително затруднява преодоляването на икономическата криза в страната. Според Нинова мерките на управляващите  са прокризисни, защото ограничават инвестициите в общините и работата на българските фирми. Създават условия за увеличаване на безработицата, която по прогнози на самото правителство за следващата година ще бъде около 11%. По думите на Нинова не са ясни причините за спирането на 300 проекта по програмата за развитие на селските райони, които са акредитирани и имат осигурено финансиране. „В община Благоевград проблемът е много остър. Целият град е разкопан, извършени са строителните работи, не са изплатени. Градът трябва да посрещне зимата при тези условия", добави депутатът.

Всички тези въпроси ще бъдат дискутирани на предстоящата среща този петък в Шумен, на която ще участват членове на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на БСП, депутати и кметове от левицата. Ще бъде направен анализ на конкретната обстановка във всяка община и ще се излезе с предложение за законодателна инициатива към парламентарната група на Коалиция за България  за преодоляване на проблема.

Корнелия Нинова обяви и предстоящите инициативи, които структурите на БСП организират по страната по случай 65-годишнината от Девети септември 1944 година. „Въпреки противоречивите оценки за тази дата, за нас тя има важно значение за развитието на България", заяви говорителят на БСП. С тази дата се слага край на едно авторитарно управление, чиито характеристики са икономическа криза, социално недоволство, нестабилност на институциите, репресивна политика. „За нас 9 септември е един завършек на антифашистката борба, която е част от световната съпротива на демократичните сили срещу фашизма", заяви Нинова. Тя отбеляза, че за цяла Европа борбата срещу фашизма е част от борбата за демокрация днес няма държава, която да поставя под съмнение значението на антифашистката борба и нейната роля за поставянето на демократични основи на обществото.