„Модерна България” подкрепя кандидатите на БСП във Видин

Борислав Цеков: С новия си екип социалистите показват, че са опора на обикновените хора, а не на олигархията

„Като партньори виждаме, че кризата в БСП във Видин е преодоляна и социалистическата партия с нов екип, с кандидат-кмета Людмил Димитров и кандидатите за общински съветници, които заслужават доверие, отново ще докаже, че е опора на обикновените видинчани и на хората на труда. Опора на хората, които искат повече социална справедливост в обществото, а не олигархия, която феодализира общините, приключва с политическата отговорност пред  хората и пред партиите и прави това, което се случи през последните години във Видин – разруха, грабеж и в крайна сметка по-лош живот за всички с изключение на управляващата клика.” Това заяви във Видин Борислав Цеков от „Модерна България” след флашмоб пред сградата на общината в града.

Пред маската на досегашния кмет Герго Гергов бяха изсипани чували с есенни листа с надписи „Пари за детски градини”, „Пари за воден цикъл”, „Пари за асфалтиране”.  „Символиката е повече от ясна, ние искахме да покажем как Герго Гергов разпиляваше на вятъра нашите пари, както сега вятърът разпилява тези есенни листа”, поясни Петър Кичашки от „Модерна България”.

Този символичен акт илюстрира и нещо друго - преди 2 г. по инициатива на „Модерна България”, подкрепена и от председателя на БСП Михаил Миков, в Общинския съвет на Видин беше внесена проекто-наредба за прозрачност на общинските разходи, която предвиждаше всички основни харчове на общината - от командировъчните до големите обществени поръчки - да бъдат достъпни като информация и да се знае кой, на какво законово основание и за каква дейност получава съответните общински пари.

„Тогава повече от 20 общински съветници се ангажираха, че тази наредба ще стане реалност . След това се оказа, че хубавите приказки на Гергов и общинските съветници, които го подкрепяха, са празни приказки. Две години по-късно само хората, които не се чували какво се случва във Видин, не са разбрали защо такъв тип наредби не виреят при Герго Гергов - за да вирее корупционната практика, да виреят бюджетните разхищения и безхаберието при управлението на парите на данъкоплатците”, допълни Борислав Цеков.