Валери Жаблянов: Държавата трябва да има водеща роля при избора на директори на училища

Сеп 24, 2015 Новини БСП 0 779

Комисията за избор на директори трябва да е определена от образователното министерство чрез регионалния инспекторат

„При назначаване на директори на държавните и общинските училища трябва да има засилена роля на държавата, представлявана от Министерство на образованието”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов. По думите му в предложения от вносителите вариант на законопроекта конкурсите за назначаване на директорите на общинските училища се провеждат на ниво община, като в комисиите участват представители на общинската администрация. „Не искаме да се съмняваме в качествата на общинските администратори, но едва ли  това ниво е най-доброто и най-квалифицираното, за да се произнесе в един конкурс за директор на училище”, заяви Жаблянов. Той попита, когато в една общинска администрация  съответният началник на отдел „Просвета” не може да участва в конкурса, кой ще отиде  на негово място и как ще става оценката.

„Нашето предложение съдържа съвършено различна философия с водеща роля при назначаване на директори да има министерство на образованието, при ясно разписани  изисквания към кандидатите”, заяви депутатът от левицата. Той подчерта, че в предлаганите тестове няма разписани такива изисквания. Жаблянов обясни, че според предложението на левицата комисията за избор на директори трябва да е определена от образователното министерство чрез регионалния инспекторат. Според него в обратния случай се дава възможност за политически произвол и липса на качество при оценката и провеждането на конкурса.

Жаблянов подчерта, че кризата с кадрите, особено в малките общини, е голяма. По думите му вследствие на това се правят и компромиси в професионална посока, защото трябва да има учители, които да учат децата. „Ако се направят обаче компромиси и с директорите, нещата е излязат извън контрол и ще спадне качеството.