Янаки Стоилов: В БСП се вижда истинска воля и увереност за победа на кметските избори

Сеп 24, 2015 Новини БСП в медиите 0 1355

Изборите ще бъдат трудни, защото вече действат много неполитически фактори за спечелването им

„Това ще бъдат много трудни избори, в които вече действат много неполитически фактори – икономически, административни, включително форми на натиск”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Янаки Стоилов в сутрешния блок на БНТ. По думите му на вчерашната среща с кандидатите за кметове и водачите на листи на БСП е проличала истинска воля и увереност за победа. „Тези хора говореха срещу зависимостите. За това, че БСП се връща към своите корени и се насочва към проблемите на съвременното общество, така че местната власт да осигури наред с благоустрояването и социалните дейности и икономическо развитие, осъществявано от хора, готови да работят в интерес на гражданите за справедливост и солидарност”, подчерта той.

БСП остава единствената опозиция

По повод вчерашното гласуване на промените в Конституцията Янаки Стоилов бе категоричен, че управляващите са прибегнали до последните резерви като са приобщили парламентарната група на "Атака". „Винаги възникват много сериозни въпроси, когато дадена политическа сила категорично е поддържала някаква позиция и без някакви убедителни мотиви в последния момент я променя. Тепърва ще разберем каква е цената на тази сделка. А това показва, че БСП остава единствената опозиция”, категоричен бе зам.-председателят.

Стоилов припомни, че тези, които са гласували промените в Конституцията, са същите, които са гласували и милиардния дълг. „Същите, които избраха старото ръководство на БНБ да продължи да управлява банковата ни система, тези, които погазиха грубо закона с решението на ЦИК”, заяви Янаки Стоилов. По думите му това са хората, които са лично заинтересовани от съдебната система, защото в нея има и доста интересни висящи дела. Според него промените нито са достатъчни, нито от тях трябва да започнат практическите действия.

Зам.-председателят на БСП попита защо се намалява мандатът на Висшия съдебен съвет, а не се намаляват мандатите на тримата ръководители в съдебната власт. „Оказва се, че тяхната позиция се засилва за сметка на колективния орган”, коментира той. Стоилов каза също, че се предлага разширяване на функциите на Инспектората към ВСС и попита дали е подходящо всичко да остава затворено в съдебната система. Той е на мнение, че е по-добре ВСС да приема и разглежда сигнали за злоупотреби с имущество, например, но да сезира Сметната палата.

Стоилов изрази мнение, че критиките на ЕС към съдебната ни власт се използват за оказване на натиск върху нея, а не се цели осигуряване на по-добро и независимо правосъдие. Той каза също, че вероятно БСП ще внесе свои предложения за промени, но посочи, че се забелязва страх в политически сили, които са подкрепили промените в Конституцията, да не би те да се отклонят дори и малко от вече договореното. Според него трябва да се прецени съставът на съдиите, техните качества и дали са зависими от властта. „Такъв анализ не се прави във ВСС и разделянето в системата няма да реши проблемите”, заключи Янаки Стоилов.