Коалиция за България няма да подкрепи декларацията за основните приоритети на парламента

Мая Манолова: Работата на 41-вия парламент започва с грубо нарушение на парламентарния правилник   Работата на 41-вия парламент започва с грубо нарушение на парламентарния правилник

Мая Манолова: Работата на 41-вия парламент започва с грубо нарушение на парламентарния правилник

 

Работата на 41-вия парламент започва с грубо нарушение на парламентарния правилник. Това заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова във връзка с приемането на правилник и декларация за приоритетите на парламента. Манолова възрази срещу подхода, който е бил възприет от временната комисия за приемане на проекта за парламентарен правилник. „Той регламентира цялата парламентарна дейност и създава правила не само за народните представители, а и за други органи", заяви депутатът. По думите й  частично е била нарушена процедурата, като не е дадена възможност на депутатите да се запознаят с предложенията. Според Манолова не са били съгласувани позициите на основните парламентарни групи за приемането на декларацията. Не е дадена и възможност партиите от опозицията нормално да участват в този процес.

Депутатът от левицата заяви, че вчера за няколко часа са били представени четири различни проекти за декларация за работата и приоритетите на парламента, а в последствие е бил приет пети различен. Това не е дало възможност да за конструктивен дебат върху основните приоритети в работата на този парламент.

Ангел Найденов беше категоричен, че Коалиция за България няма да подкрепи декларацията за основните приоритети на парламента. „Ние не искаме и не можем да бъдем част от този фарс, който се разигра около изготвянето и внасянето на декларацията. Това е процедурен и политически гаф, а може да се нарече и измама", заяви депутатът.

По думите на Румен Петков става дума за нескопосана лъжа и манипулация, както и за натиск върху служители на администрацията на парламента. „Това не може да бъде европейска практика, когато се възприема такъв подход", добави Петков. Той каза още, че за оптимизиране на държавната и общинска администрация човек трябва да е наясно кои са правомощията на законодателната власт и кои на изпълнителната власт. „Ако НС ще поеме щата на държавната и общинската администрация, това е много грубо погазване и на Конституцията и на редица закони", категоричен беше депутатът.

Според Петър Мутафчиев е абсурдно в една декларация да се приемат конкретни действия на парламента спрямо функциите на изпълнителната и на местната власт. Това по думите му означава, че в един момент НС се намесва пряко в тяхната дейност, а те са тези, които трябва да определят своя административен капацитет.

От съдържателна гледна точка предложеният документ има редица недостатъци. В проекта на декларация липсва синтезирана политическа идея. Не личи кое е основното и кое се залага като приоритет, има текстове, които трябва да бъдат конкретизирани. Неясноти също не липсват. Пример е текста за енергийна независимост на страната, където  не става ясно какво се има предвид от управляващите.

В  декларацията има редица текстове, които са недомислие, а от изказванията на мнозинството личи и неграмотност.  Такъв пример е идеята на Мартин Димитров за осигуряване на достъп до фондовете, който достъп е осигурен още през 2006 година. Към момента даже са сключени договори за 3 милиарда и 200 000 лева. Възстановени са и 115 милиона евро по ИПСА. В точка 6 на декларацията се визира закон за допитване до народа. Това левите депутати определиха като крайна неграмотност, защото такъв закон вече не съществува. Не негово място е приет Закон за участие на гражданите в управлението на страната.