Атанас Мерджанов: Решението на ВАС ще покаже дали в България има надежда за правосъдие и законност

Сеп 16, 2015 Новини БСП в медиите 0 1144

БСП е оспорвала предложението и с интерес ще чака решението

„Решението на ЦИК е грубо погазване на закона и ми е много интересно в каква роля се чувстват самите реформатори, които пледираха много за промени в Конституцията, за върховенство за закона, а видяха, че са излъгани не от кой да е, а от техните коалиционни партньори“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в сутрешния блок на ТВ7. „Интересно е как се чувства и ЦИК в тази си нова роля и всички онези нейни членове, които подкрепиха това предложение – представителите на ГЕРБ, Атака и ДПС“, допълни той и подчерта, че БСП е оспорвала предложението и с интерес ще чака решението на ВАС, което само по себе си ще покаже дали в България има надежда за правосъдие и законност.
По неговите думи не някой друг, а именно Цецка Цачева и представители на ГЕРБ са заявявали, че няма да има смяна на правилата в последния момент. Мерджанов  обясни, че в НС и в момента има три законопроекта за промени в Изборния кодекс, които умишлено не са разглеждани в комисиите и не са достигнали до пленарна зала. „През задния вход да се търсят промени и то с участието на регулаторен орган, какъвто се явява за изборите ЦИК, това е недопустимо“, коментира народният представител. „Интересна е липсата на реакция на асоциацията „Прозрачност без граници“, 15-те посланици, които са така дълбоко загрижени за демокрацията в България. Ако има нещо, за което те трябва да бъдат загрижени, е правото на избор на всеки български гражданин“, каза още той.
По повод билбордовете на проф. Михаил Мирчев, зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ коментира, че всяка една партия е изпълнена с енергия и желание по-скоро да налага своите кандидати. „След това гръмко откриване на кампанията на ГЕРБ, с целия ресурс на държавата, с участие на министър-председателя, министри, областни управители и кметове, да се говори за билборда на Мирчев не е състоятелно“, категоричен е той.
По повод темата за въздушното ни пространство Мерджанов подчерта, че има много неясноти по забраната или пускането на самолетите, но това е доказателство за вгорчаването на отношенията с Русия. „Ние нито изглеждаме достатъчно надежден партньор на НАТО, нито се грижим за подобряване на отношенията ни с Русия“, допълни той. По неговите думи, както и в случая с бежанците, правителството е доказало, че няма единна, стабилна, сигурна позиция, която да отговаря на очакванията на българските граждани.