„Младежкият социалистически интернационал призова за мир в Украйна и ограничаване на властта на олигарсите”

Председателят на Младежкото обединение в БСП – Вероника Делибалтова и Николай Николаев – заместник-председател на Младежкото обединение в БСП участваха в заседание на Съвета на Съюза на световната социалистическа младеж – ЮСИ в Ереван, Армения между 8 и 10 май 2015 г

Председателят на Младежкото обединение в БСП – Вероника Делибалтова и Николай Николаев – заместник-председател на Младежкото обединение в БСП участваха в заседание на Съвета на Съюза на световната социалистическа младеж – ЮСИ в Ереван, Армения между 8 и 10 май 2015 г.

„Приехме позиции, свързани със защита на човешките права в редица държави, обща и солидарна политика за бежанците, водена от европейските институции, политически документи, които очертават по-нататъшната дейност на ЮСИ в близък и по-далечен план.”, сподели Вероника Делибалтова.

Сред основните теми на заседанието на Световния съвет бе кризата в Украйна, все по-тежките условия на живот, в които са принудени да живеят украинските граждани след началото на кризата. Младежкото обединение в БСП подкрепи призивите за мир в Украйна, защото само дипломацията и преговорите могат да го гарантират, както и исканията за нова Конституция, която да децентрализира властта, според договорките от Минск. Социалистите настояват за реформи, които да осигурят социалната справедливост и икономическото развитие в страната, но не в полза на олигарсите.

Младежите направиха събитие на площада пред операта в Ереван в подкрепа на бежанците и всички, търсещи по-голяма сигурност за живота си извън пределите на тяхната държава. За България промяна на действащото европейско законодателство означава намаляване на бежанския натиск чрез солидарност между държавите-членки в ЕС. Младежкото обединение в БСП подкрепи искането за преразглеждане на Дъблинските споразумения, които ограничават бежанците в престоя им само до първата държава-приемник.

„Имахме възможността да се докоснем до богата християнска култура и историята на Армения, видяхме една изключително чиста, подредена и красива столица, народ, който уважава миналото си. Запознахме се и установихме контакти с млади социалисти от всички континенти.” споделиха Вероника и Николай.