Младежите в БСП – Велико Търново представиха разказ за Мартин Лутер Кинг

Мартин Лутер Кинг е поредната личност, за която разказаха младежите от БСП-Велико Търново в рамките на кампанията „Лявото е интелект и разум“

Мартин Лутер Кинг е поредната личност, за която разказаха младежите от БСП-Велико Търново в рамките на кампанията „Лявото е интелект и разум“. В поредица от презентации, членовете на Младежкото обединение представят изявени творци от международно значение в различни сфери на културата и науката, които са заявили лявата си политическа ориентация.

„Мартин Лутер Кинг посвещава живота си на борбата за социална справедливост“, започна разказа си Валерия Дончева, председател на МО-Велико Търново. Тя представи живота и основните политически възгледи на Нобеловия лауреат за мир.

Мартин Лутър Кинг е американски духовник и общественик и един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. На 23 август 1963 г. във Вашингтон  повежда поход в подкрепа на закони, гарантиращи равни права на всички американци Над 250 000 души стигат до Капитолия, скандирайки “Равенство сега” и “Ние ще победим”. Начело на този Поход към Вашингтон е Мартин Лутър Кинг. Същия ден на стъпалата на Мемориала на Линкълн д-р Кинг държи реч, по-късно известна като „Имам една мечта”. “Имам една мечта”, че един ден тази нация ще заживее изцяло според своето кредо, че всички всички хора се раждат равни“, започва речта си Кинг.

Година по-късно, през 1964 г., е приет Закон за гражданските права. Той гарантира равни права при жилищното настаняване, ползването на обществени сгради и съоръжения, при гласуването и за държавните училища. Всеки подлежи на безпристрастно изслушване от съда и безпристрастно гледане на делото му с участието на съдебни заседатели.

През 1968 г. Мартин Лутър Кинг е убит, докато ръководи стачка на работници в Мемфис, щата Тенеси.

Презентациите за личности, застъпници на левите идеи в обществото, ще продължат и в следващите седмици. „Целта ни е да привлечем съмишленици към дискусията и да ги убедим, че лявото носи своята политическа ценност“, подчерта Дончева.