Спасете Европа: уважете демокрацията и мястото на Гърция в Европа

Призоваваме европейските лидери да заемат ясна позиция за една демократична и обединена Европа като зачетат вота на гръцките граждани от 5 юли 2015 г

Призоваваме европейските лидери да заемат ясна позиция за една демократична и обединена Европа като зачетат вота на гръцките граждани от 5 юли 2015 г.

 

Преобладаващото мнозинство от гръцките избиратели решително отхвърли бюджетните съкращения и спасителния план, предложен от страна на кредиторите към Гърция. Този вот е силен призив за Европа на равенството и достойнството, и своеобразна декларация срещу строгите икономии и върховенството на финансовия капитал и затова, че подходът трябва да бъде променен. Следващите дни ще бъдат съдбоносни за бъдещето на Европа и решаващи за гръцката икономика. европейските лидери трябва да осъзнават това повече от всички и повече от всякога. Европа трябва да покаже, че зачита демокрацията. Би било непростимо за европейските лидери да отрекат този резултат или да реагират на него по  непримирим или политически партизански начин. Ако това се случи, може да бъде пагубно и опустошително за самия Европейски проект. Гърция трябва да остане в сърцето на Европа. Посланието, че една страна е нежелана в Еврозоната, ако демократичните решения на нейните граждани не съответстват на доминиращата икономическа идеология в Европа би могло да бъде едно от онези, заради които европейската интеграция да не бъде отново на дневен ред. Трябва да бъде много ясно разбрано, тъй като всички анкети, включително и  позицията на гръцкото правителство посочват, че гръцкият народ прави това решение с твърдото намерение за оставане в Еврозоната. Трябва да бъде подчертано и, че Гърция има абсолютното право да остане в Еврозоната, ако тя желае това. В доклада на Международния валутен фонд за устойчивостта на дълга на Гърция от 2 юли ясно се посочва, че гръцкият дълг не може да бъде върнат в пълен размер.  европейските лидери и кредиторите на Гърция трябва да постигнат споразумение с гръцкото правителство, което да включва преструктуриране на дълга. Нова бюджетна програма следва да бъде договорена с правителството на Гърция и тя трябва да бъде прогресивна и да не води до допълнително ненужно утежняване на гръцката икономика, и да не нанася допълните вреди на уязвимите слоеве от гръцкото общество, понасящи мерките на строги икономии в последните пет години.

Официална позиция на ЙЕС