Младите са амбицирани, изпълнени с енергия и позитивизъм, желаят промяна!

Антон Радославов Пенчев е на 29 години от град Бургас

Антон Радославов Пенчев е на 29 години от град Бургас.Завършил висше образование е УНСС в гр.София, магистър по „Икономика на транспорта“, средното си образование е завършил в “Търговска гимназия” – гр. Бургас. Работил от 2010 до 2012 като изпълнителен директор на верига ресторанти и винени магазини „Рубаят“. От 2012 Търговски директор на “Винекс Преслав” АД.

 – На много хора им звучи далечно това понятие „Младежка политика“. Има ли наистина такава политика на практика в нашата държава и какво представлява?

В днешната действителност  си струва да си направим равносметка дали изобщо съществува стойностна политика. Множество от послушни, безгласни марионетки изпълняващи волята на своя лидер заглушават с некомпетентността си всички опити на опозицията за някакъв разумен диалог и реална политика. Свидетели сме на процес на умишлено и контролирано понижаване на качеството на политическата класа, липсва разумна комуникация, налице е първична ценностна система, в която невъзможността за аргументиран отговор се замества с агресия и цинизъм. Липсва морал, ежедневно наблюдаваме как политически лидери  многократно в рамките на часове сменят позицията си по ключови за страната казуси без това да е последвано от каквато и да е била реакция. Такъв модел политици не могат да бъдат пример или модел за подражание на младите и активно мислещи. Ситуацията за младежите в БСП е различна, възможността да си член на партия с традиции е предимство, но и отговорност, от голямо значение е да се запази приемствеността между поколенията. Младите са амбицирани, изпълнени с енергия и позитивизъм, желаят промяна, която за съжаление трудно формулират, необходима им е подкрепа ,в едно силно информационно общество намирането на истината е предизвикателство, непрекъснатото усъвършенстване и инвестиция в кадрите е ключа към успеха.

 – Напоследък, покрай наближаването на местните избори се заговори отново за проблемите на населените места. Каква е политиката на местната власт към младите хора? Има ли някакъв общ модел или рамка, по която се работи?

Местната власт в град Бургас е изключително активна  и отдадена на подобряването на града . За времето на двата си мандата екипа на г-н Николов успя да реализира множество малки и големи проекти ориентирани към младите и в голяма степен спечели тяхната подкрепа. За последните години града се превърна в един от най-добре развитите спортни центрове в страната , положително е и ,че спортните обекти се радват на висок интерес , все пак спорта е здраве. Тъжното е ,че само спорта не е достатъчен , нужни са инвестиции в образование, култура, изкуство. За съжаление липсват библиотеки, центрове за повишаване на квалификацията, необходимо е повишаване на качеството на висшето образование, стажантски програми, а защо да не се работи и в посока превръщането на Бургас в IT център на Балканите. Необходимо е общината да се превърне в мост между младите и бизнеса, има нещо объркано в съществуващата система, от една страна имаме недостиг на кадри за бизнеса, а от друга страна млади безработни, които не успяват да се реализират. Нужна е корекция в посоката на развитие, спорта и туризма са добри приоритети, но градът се нуждае повече от активен бизнес, производство, по-добра и по-гъвкава администрация и престижно образование.

 – Какви са конкретните слабости на местната власт в отношенията си с младите хора? По какъв начин може за в бъдеще те да се преодолеят? /

Местната власт трябва да бъде по-активна в отношенията си, комуникацията трябва да бъде на по-високо ниво, провеждането на конкретни мероприятия и активности, насочени към младите без анализ на резултатите е неоправдано прахосване на време и средства. В последните два мандата отношението към младите се подобри значително, нужно е обаче от по-дълготрайна стратегия и запазване на добрите практики. Надявам се повече млади хора да успеят да заемат активни позиции в местното управление.

 – Определете нивото на комуналните, социалните, административните и други услуги в прерогатива на общината като ниво на изпълнение и разкажете къде са слабостите и какво може да се подобри?

Основният проблем продължава да бъде огромната неефективна бюрокрация във всяка една сфера. Въпреки големият брой служители администрацията, те  не е добре структурирана , тромава и много подвластна. Общинските служители са зависими и поставени в страх от своите началници ,които от своя страна  са зависими от управляващата партия поставила ги на тези места , един омагьосан цикъл. Полагат се много усилия за да се свърши малко работа , създава се непродуктивно напрежение ,което влошава качеството на услугата, вдига се шум и често се стига да скандали, които обикновено завършват с освобождаването на някой неудобен на системата и намирането на достоен по-послушен заместник. В края на веригата обикновения бургазлия остава недоволен от това ,което получава но остава примерен, без особени протести.

Тази неизвестност и несигурност често водят до моментно озлобение в общинските служители, което често води до негативно и недобронамерено отношение към обикновените граждани. Свидетели сме и на така нареченото „опияняване с власт“, най-вече при по-ниските етажи. Пример за това е поведението на служителите от “Паркинги и гаражи”, което граничи с реваншизъм към неблагоразумния гражданин позволил си да паркира непозволено.