Делегация от ръководството на Младежкото Обединение в БСП взе участие в 38-ми конгрес на Младежка шведска социалдемократическа лига

Спас Керимов, член на НС на МО в БСП и заместник – председател на ЙЕС води делегацията на Младежкото обединение по покана на една от най-големите европейски младежи леви организации в Европа – Шведската Социалдемократическа Младежка Лига

Спас Керимов, член на НС на МО в БСП и заместник – председател на ЙЕС води делегацията на Младежкото обединение по покана на една от най-големите европейски младежи леви организации в Европа – Шведската Социалдемократическа Младежка Лига.

38-мия Конгрес на организацията се проведе в гр. Вестерос, Швеция и премина под знака на равенството, солидарността и съпричастността, с основен лозунг – „Равноправно бъдеще”. Форумът избра ново ръководство, което получи широка легитимация от присъстващите младежки социалистически и социалдемократически международни делегации от Великобритания, Южна Африка, Белгия, Холандия, Унгария, Финландия, Палестина и др. Конгресът  обсъди и прие „Програма за Равенство”, един съдържателен документ, очертаващ основните принципи и идеи, зад които  Шведската социалдемократическа младежка лига застава в борбата си с всички лица на неравенството.

Основен акцент в програмата на международните гости бе срещата с министър – председателя на Швеция Стефан Льовен, в рамките на която бяха засегнати теми свързани със социалното неравенство в съвременните общества, младежката безработица, проблемите с утежнения миграционен поток и последиците за засегнатите страни. Полезна среща беше проведена и с Президента на Конфедерацията на профсъюзите на Швеция, с основна тема – добри практики в процеса на имплементиране на 90-дневната Младежка гаранция и помощта на социалдемократите за търсене на решение  на проблема с безработицата в страната. Подчертана бе важността на сътрудничеството между профсъюзите и левите политически сили – естествени съюзници, споделящи общи цели и убеждения. Представителите на Младежкото обединение в БСП взеха участие и в среща с 29- годишния Габриел Викстрьом,  министър на здравеопазването,  общественото здраве и спорта на Швеция, в рамките на която той споделя, че откровеният политически активизъм, освен вдъхновяващ и изпълнен с идеали и борба, може да бъде „път към една успешна реализация, път който да бъде извървян от млади хора с идеи за по-добро бъдеще”.