Мерджанов: Ако президентът и премиерът бяха осъзнали опасността, можеше да има изход от криза с бежанците

Сеп 09, 2015 Новини БСП 0 747

Mногократно призовавахме премиера да се заеме с координацията и организацията на този проблем

„Можеше да има изход от кризата с бежанците, ако в началото на годината президентът и премиерът бяха осъзнали тази опасност.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в предаването „Още от деня” по БНТ. Той изрази дълбоко съмнение, че след днешната оперативка на премиера по темата с бежанците, ще има убедителен резултат. Мерджанов припомни, че от парламентарната трибуна депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ многократно са призовавали премиера да се заеме с координацията и организацията на този проблем. „Нито предишният вътрешен министър, нито настоящият, да не говорим за вицепремиерът Кунева, можаха да се справят с проблема”, категоричен бе той. Мерджанов припомни, че докладът за бежанския проблем от края на 2012 г., по времето на предишното управление на ГЕРБ, е уверявал, че няма да има бежанска криза.

„Защо чак сега се създава звено, което да координира работата на институциите, ангажирани с бежанския проблем? Нима чак сега рабраха за проблема?”, попита Атанас Мерджанов. Той недоумява за какво е това ново звено, след като има ДАНС, МВР, прокуратура. „Аз съм песимист и ще видим какви ще са резултатие от работата му. Действително на границата ни в момента е много тежко, а правителството не отчита реалностите, пред които сме изправени. То обаче не успя да оформи и убедителна българска позиция пред европейските институции през изминалите месеци, с която да защитим нашия интерес”, категоричен бе той. Според него позицията на българското правителство е трябвало да бъде насочена към това ние също да влезем в списъка с Италия и Гърция, като най-засегната страна и външна граница на ЕС. Мерджанов обаче бе категоричен, че БСП е готова да работи за единна мярка пред европейските институции по бежанския проблем.

На въпрос защо БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ не е подкрепила закона на Кунева, народният представител коментира, че с нови и нови законопроекти няма да се преборим с корупцията. „Нека да не се оправдаваме пред Европа с липста на закони”, каза той и подчерта, че неприетият закон е провал на цялото правителство и на самия министър-прдседател Борисов.

Искаме хората да разберат, че нашите политики са насочени към тях

„В БСП се надяваме гражданите да разберат нашите политики за ляво управляние на общините, защото те са насочени към хората там.” Така зам.-председателят на парламентарната група на левицата коментира желанието на партията да води битка на предстоящите избори, за да може БСП да защитава и отстоява интересите на обикновения човек.