Миков: Съединението е български успех. Ще постигнем нови, ако уважаваме подвига на българския народ

Сеп 06, 2015 Новини БСП 0 2129

„Съединението прави силата” е девизът, който трябва да ни води винаги, когато сме изправени пред трудности

„Навършват се 130 години от обединението на българските земи в Княжество България и Източна Румелия. Без нито за миг да са губели чувството си за принадлежност към един народ, на 6 септември 1885 г. българите от двете страни на тази разкъсваща Родината граница решително слагат край на изкуственото разделение и впоследствие провъзгласяват пред света Съединението на България“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в поздравителен адрес по случай големия празник.

„Съединението прави силата” е девизът, който трябва да ни води винаги, когато сме изправени пред големи трудности – икономическа безпътица, социални неравенства, етническо напрежение, международни заплахи. Днес такива има достатъчно и само усещането за принадлежност към единна общност, стъпила здраво на принципите за справедливост и солидарност, ще ни даде сили да се преборим за равновесие и благоденствие, всъщност за бъдещето на България!“, подчертава Миков в обръщението, публикувано във Фейсбук.

„Съединението е наш, български успех! Колко много се нуждаем днес от нови такива! Уверен съм, че ще ги постигнем, ако пазим спомена и уважението към подвизите на нашия народ!“, категоричен е лидерът на социалистите.

 

Следва пълният текст на поздравителния адрес:

 

Уважаеми сънародници,

Навършват се 130 години от обединението на българските земи в Княжество България и Източна Румелия. Без нито за миг да са губели чувството си за принадлежност към един народ, на 6 септември 1885 г. българите от двете страни на тази разкъсваща Родината граница решително слагат край на изкуственото разделение и впоследствие провъзгласяват пред света Съединението на България.

130 години са достатъчно дълъг период, за да потвърдим отново заслужената оценка на това паметно събитие. Съединението не само увенчава с успех столетни борби за възраждането и освобождението на Отечеството, но и създава важна предпоставка за превръщането му в пълноценна, пълноправна и суверенна държава – процес, който кулминира с прогласяването на Независимостта на България през 1908 г. Благодарение на тези два акта българската държава увеличава мащабите си, населението си и влиянието си на Балканския полуостров.

Съединението е плод на единението, пожелано от всички българи, неговите автори и поддръжници. Днес то е източник на национална гордост и самочувствие за нас, техните наследници. Съединението е едно чисто българско дело, участниците в което отправят предизвикателство към влиятелни фактори от своето съвремие, като предприемат с обезоръжаваща категоричност своите патриотични действия. Можем само да се поучим от тяхната смелост и решителност в защита на българския интерес.

130 години са и малко , за да си позволим да забравяме подвига на Съединението и неговите поуки. То е урок, исторически, който трябва да четем и препрочитаме редовно, да научим и да прилагаме, защото ни открива и показва пътя към националния просперитет. „Съединението прави силата” е девизът, който трябва да ни води винаги, когато сме изправени пред големи трудности – икономическа безпътица, социални неравенства, етническо напрежение, международни заплахи. Днес такива има достатъчно и само усещането за принадлежност към единна общност, стъпила здраво на принципите за справедливост и солидарност, ще ни даде сили да се преборим за равновесие и благоденствие, всъщност за бъдещето на България!

Съединението е наш, български успех! Колко много се нуждаем днес от нови такива! Уверен съм, че ще ги постигнем, ако пазим спомена и уважението към подвизите на нашия народ!

 

Честит празник!

Да живее България!

 

Обръщението на председателя на НС на БСП Михаил Миков можете да прочетете и във фейсбук, на адрес: https://www.facebook.com/Mikov.Mihail