Търновалийски пита Горанов: Къде са приходите от спряната контрабанда?

Сеп 04, 2015 Новини БСП 0 644

Няма 2 млрд. лв. повече от косвени данъци

Говори се за повишаване на постъпленията от косвени данъци към края на месец август, спрямо същия период на 2014г. в размери над 2 млрд. в резултат на борба с контрабандата. Твърдения в тази посока бяха направени и от членове на МС. Къде са те?” Този въпрос отправи народният представител от ПГ на БПС ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски към министъра на финансистите Владислав Горанов. Социалистът подчерта, че новината за повече приходи в бюджета е чудесна, но само когато тези приходи са в резултат на предприети мерки и истинска борба с контрабандата и измамите с ДДС и тези действия са на база на изпълнение на поети ангажименти. По думите му, ако тези резултати обаче са на база на нереално планиране или трикове с отчитане на приходите в края на годината, това не е само лоша новина, но и илюзия с цифрите.

„Кои са конкретните мерки, които предприехте и какъв е приносът на всяка една от тези мерки в резултатите, които отчитат превишаване на приходите към осеммесечието, спрямо същия период на 2014г.?”,  попита още Търновалийски.

Депутатът от левицата подчерта, че няма 2 млрд. лв. повече от косвени данъци. Той обясни, че януари месец има постъпление от ДДС – 970 млн. лв., след като предходните години те са не повече от 600 млн. лв. Той обясни обаче, че тук има задържане на ДДС и от там идват допълнителните 300 млн.

Търновалийски добави, че за първото шестмесечие на тази година има допълнително 200 млн. лв.: от сектор телекоминикации – 27, 5 млн. лв., от елетроразпределение – 27 млн. лв., от търговските вериги – 25, 4 млн. лв., от добивната промишленост – 26 млн. лв. „Това са ви 500 млн. лв. в повече приходи от ДДС. Къде са приходите от спряната контрабанда? И да има такива, те не са в размерите, в които се тиражират в публичното пространство”, каза Търновалийски.