Янаки Стоилов: Днес водим борба да върнем достойната политика, която да отстоява обществено значими интереси

Сеп 04, 2015 ПАЗАРДЖИК Новини БСП 0 579

71-годишнината от смъртта на Методи Шаторов и сражението на връх Милеви скали събра десетки граждани

„Днес ние водим борба да върнем достойната политика, която да отстоява обществено значими интереси, да се конкурира с хора и с идеи, а не само с пари и с опити за узурпиране на политически марки“. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов по време на възпоменателно тържество пред паметника на Методи Шаторов в Пазарджик. 71-годишнината от смъртта на Методи Шаторов и сражението на връх Милеви скали събра в парк-остров „Свобода” десетки близки на загиналите, симпатизанти и граждани. Янаки Стоилов подчерта, че днес говорим за фашизма не само като историческо явление, но отново се вижда на редица места в Европа, на Запад и на Изток, прояви на неофашизъм. „Изглежда винаги, когато геополитическите противоречия и неравенствата между хората се задълбочават, на сцената изникват политически сили и движения, които се свързват с фашизма. Затова днес бием камбаната, защото ние сме тези, които трябва да спрем омразата. Ние сме тези, които трябва да предложим друга перспектива на обществото, ако искаме никога да не бъдат съживявани корените и методите на фашизма“, категоричен бе Стоилов. Според него има нещо знаменателно в това, че един човек като Методи Шаторов, който биографично и родом не е свързан с Пазарджишкия край, е дошъл тук, за да отдаде своя живот. „Този незабравим пример показва, че само силни и всеотдайни личности могат да увличат след себе си други. Вероятно пред нас залогът не е толкова голям, но днес изпитанията и трудностите не са по-малки и нашата задача е също много важна – да дадем път за развитие на България, на Пазарджишкия и другите краища“, каза още Стоилов.

Цветя на паметника поднесоха председателят на Областния съвет на БАС и кмет на община Стрелча Иван Евстатиев, координаторът на Областен съвет на БСП – Пазарджик Райна Мантарова, зам.-председателят на Общински съвет на БСП – Пазарджик Илко Савов и др.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов посети и връх „Милеви скали”, където са загинали Методи Шаторов и антифашисти от III-та възстаническа оперативна зона. На паметния връх поздравителен адрес от името на председателят на БСП Михаил Миков прочете Иван Евстатиев, кмет на гр. Стрелча и председател на ОБлС на БАС.

„Намираме се на антифашисткото орлово гнездо „Милеви скали”. От тази голгота да промени нашия път, да бъдем искрени последователи на живота на хората, които загинаха в подножието на този връх. Да направим истинска политика – не предадена, не купена, а работеща за доброто на хората”, подчета Стоилов. Той призова хората да отстояват нашите позиции в местната власт, защото БСП има смисъл да съществува, само ако стане надежда на хората на труда, работещи за икономическото възстановяване на страната. „Това е нашата мисия – всички да имаме една посока - да вдъхнем сила и увереност, „да бъдем хиляди маса народ”, както е казал поета”, заяви той.

„Нямаме право на крачка назад, защото на карта са поставени съдбините на хората”, категоричен бе Янаки Стоилов. Той изрази своето преклонение пред жертвите на антифашистката борба. „И нека ние продължим техните идеи, за да има в България справедливост, равенство и достоен живот във всяка община”, призова още той.