Ангел Найденов към Кунева: Каква е българската позиция за бежанската криза?

Сеп 02, 2015 Новини БСП 0 971

Ще подкрепите ли свикване на КСНС по темата за бежанците?

„Каква е българската позиция за бежанската криза?“ Този въпрос отправи зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛАГРИЯ Ангел Найденов към вицепремиера Кунева по време на днешния блицконтрол. „Ние предлагаме заседание на КСНС? Приемате ли такова предложение и имате ли готовност да изготвите доклад и да подкрепите една такава инициатива?“, пита още той. Найденов подчерта, че днес пред най-сериозните предизвикателства за страната ни и за държавните институции са бежанците и бежанската вълна. По думите му това ще бъде проблем, който няма да бъде решен в рамките на тази, следващата или по следващата година. Той поясни, че това е предизвикателство не само за страните, които през последните седмици са разтърсени от бежанската вълна, а за Европа като цяло. Зам.-председателят на групата на левицата в НС бе категоричен, че в този проблем са фокусирани и най-сериозните рискове за сигурността – организирани мрежи и канали за трафик на хора, действия на организираната престъпност, нелегално преминаване през граници, възможности за преминаване и инфилтриране в съответните държави на лица, свързани с джихадисти или радикални групировки. Той подчерта, че не само сме свидетели на най-голямата миграционна вълна от Втората световна война насам, а на една човешка драма, към която трябва да се отнасяме със съпричастност и хуманно отношение.

Бившият военен министър изрази недоволство от неспособността на вицепремиера да отговори на поставените от него въпроси. „Имаме нужда да се убедим, че българското правителство, което носи една от основните отговорности за случващото се в страната и което ще има тежката отговорност да участва в различни срещи в европейски формат на различни нива, има избистрена позиция по целия кръг от въпроси“, заяви социалистът. Той заяви, че е необходимо да имаме отговор на въпроса с какво ще отиде министърът на вътрешните работи на 14-15 септември на срещата на министрите, какво ще бъде отношението на българския представител на срещата на върха през месец ноември.

Найденов подчерта, че е важно да се знае отношението на българското правителство и по повдиганите въпроси за това, че Дъблинското споразумение е мъртво, какво ще се появи на негово място, отпадане на Шенгенското споразумение и спирането на евросредства за  страна, отказала да приема бежанци.