Мариана Бояджиева: БСП настоява за 5% ДДС за детските стоки

Депутатът отечете дейността си на пресконференция във Велико Търново

16 въпроса към министри и участие при изготвянето на 13 законопроекта на левицата отчете народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева. Тя представи пред журналистите във Велико Търново  постигнатото в първите девет месеца от работата на 43-то НС. „За нас това беше изключително важен период, през който работихме в интерес на нашите избиратели. ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ беше ясна, категорична опозиция в НС не само чрез внесените законопроекти като израз на политиката в нашата платформа, но и с отношението ни по законопроектите, внесени от правителството на ГЕРБ“, каза Мариана Бояджиева. Тя критикува замразяването на 14 социални плащания, гласувания заем от 16 млрд. лв. и приетата пенсионната реформа. Народният представител посочи като победа на левицата закона за търговските вериги и подкрепата за българските производители, а също така приемането на решение за реални стъпки по преодоляване на демографската криза. Общо 16 са въпросите й към министрите в правителството. Част от тях имат отношение към общата политика, основно в областта на образованието и културата, в които парламентарни комисии членува Мариана Бояджиева. Тя е потърсила отговори за политиката в сферата на образованието, финансирането на училищата, преструктурирането на учебни заведения и финансирането на културните институти в сферата на сценичните изкуства. В началото на годината народни представители от „БСП лява България“ от регионите Русе, Велико Търново и Габрово се обединиха срещу намаляването на броя влакове по линията Русе – Свиленград и съкращаването на служители на БДЖ, припомни Бояджиева. Два въпроса към военния министър е задала народният представител от Велико Търново. Те са в подкрепа на съюза на офицерите и съюза на ветераните от войните. За тях Бояджиева се е застъпила да се направят пожизнени удостоверенията им за ветерани, за да ползват социалните придобивки, на които имат право. До края на годината ще стане ясно решението на правителството.

Какви мерки е взело министерството на образованието за случващото се в Стопанската академия в Свищов. Има служебен ректор, но направено ли е необходимото да се осигури спокойствие на студентите и преподавателите в университета през новата учебна година, е потърсила отговор Бояджиева. БСП внесе свой законопроект за народната просвета, който Мариана Бояджиева определи като основен приоритет в изминалите месеци.

В началото на новата пленарна сесия, която се открива на 2 септември, парламентарната група на „БСП лява България“ ще защитава предложенията за промени в Закона за радиото и телевизията и Закона за ДДС.

Намаляване на ДДС за детските стоки от 20 на 5 %, предложиха  от „БСП лява България“. Поправката трябва да се приложи върху хуманизираните млека, преходните храни за бебета, памперсите и помощните средства като столчетата в автомобилите и проходилките. „Смятаме, че сумата, която не би се събрала към бюджета, е поносима. С това ще облекчим младите семейства и хората, които имат нужда от подкрепа”, коментира Мариана Бояджиева.

Социалистите ще настояват за ограничаване на телевизионните предавания, показващи насилие и жестокост в зоната от 7:00 до 22:00 часа и за въвеждане на определени стандарти при измерването на силата на звука в рекламите.