Атанас Мерджанов: Отново беше потвърдена коалицията „КТБ” или „16 милиардният заем”

Юли 29, 2015 Новини БСП 0 781

  „От една година насам ние заявяваме позицията, че държим на смяна на целия Управителен съвет на БНБ

 
„От една година насам ние заявяваме позицията, че държим на смяна на целия Управителен съвет на БНБ. Нещо, което твърдяха и самият Борисов, Менда Стоянова и други от ГЕРБ”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в студиото на Бтв. Той е категоричен, че Управителният съвет и гуверньорът са отговорни за състоянието на банковата система и КТБ. „Беше отново потвърдена коалицията „КТБ” или „16 милиардният заем”, коментира народният представител. Той обясни, че подуправителите са били подкрепени от ГЕРБ и ДПС. „Не виждам друга политическа сила, която да бъде последователна и твърдо да е отстоявала позицията си”, подчерта Мерджанов и допълни, че всички парламентарни групи, без две, са заявили своето несъгласие с предложените промени. „Дано резултатът следващите месеци да не бъде същият, както при избора на Пеевски”, каза още той. Зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ припомни, че участниците в консултациите, които са искали банкова ваканция, са сегашните подуправители. „В този смисъл какво да очакваме? Оздравяване на системата?”, попита той.
 
Президентът се държи така, все едно представлява само една част от българите
 
Атанас Мерджанов припомни, че БСП е подкрепила още преди няколко години мажоритарния избор. Той обясни, че левицата е имала предлоложение за редакция на един от въпросите. „Дали да има мажоритарен вот е безсмислен, защото всички български граждани го искат. Въпросът е къде отиват тези гласове, които са подадени за мажоритарни кандидати, които не са избрани”, поясни той. Според него президентът е получил една утешителна награда – подкрепа само за един от въпросите. „Това трябва да го накара да се замисли много сериозно за начина, по който той подходи, защото продължава да се държи все едно представлява само една част от българското общество”, категоричен е народният представител.
 
Законът за НСО се разминава с очакванията на хората
 
Във връзка с дебата по второто четене на Закона за НСО, Мерджанов подчерта, че БСП е категорично несъгласна с начина, по който е бил подготвен и представен законопроектът. „Той служи за озаконяване на статуквото. Той се разминава категорично с очакванията на българските граждани, за стесняване на обхвата на охраняваните лица”, обясни той. По неговите думи големият въпрос е какви пари на данъкоплатеца отиват за финансирането на тази служба и отговори: „Огромни”. Мерджанов подчерта, че по този въпрос единствено БСП е била на принципна позиция от самото начало. Народният представител поясни, че по време на дебата БСП е напуснала пленарна зала в знак на несъгласие, защото нито едно от направените предложения не е било прието. „Хора, като Методи Андреев и г-н Атанасов, само заявяват определени позиции, а в комисията се съгласяват с предложенията на представителите на ГЕРБ. Дори беше направено предложение да се разшири обхватът на охраняваните лица”, заключи Атанас Мерджанов.