Мая Манолова: Правата и проблемите на българските граждани нямат цвят, те не са леви или десни

Юли 22, 2015 Новини БСП 0 1165

„Предстои един изключително важен избор, който народните представители ще направят през следващата седмица, този за омбудсман

„Предстои един изключително важен избор, който народните представители ще направят през следващата седмица, този за омбудсман. В днешната сложна ситуация на икономическа и финансова криза, омбудсманът е народният закрилник”. Това каза народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и кандидат за омбудсман Мая Манолова по време на публичен дебат „Гражданите питат“, организиран от гражданско движение ДНЕС.  Манолова добави, че омбудсманът е последната инстанция, към която се обръщат гражданите, чиито права са нарушени, децата в риск, хората в неравностойно положение, болните, които не могат да се снабдят с лекарства. Тя бе категорична, че хората очакват омбудсманът да отиде при тях, а не те да тропат на вратата му. „Това е нещото, което бих променила в тази институция. Друго нещо, което бих променила е начинът, по който омбудсманът реагира на жалбите на гражданите”, каза още народният представител. Манолова обясни, че  общественият защитник би трябвало да може да прави самостоятелни проверки, а не да бъде разпределител на жалбите на гражданите между институциите.

„Заради активната ми парламентарна и политическа дейност през последните 10 години, моята биография е публично известна и разпознаваема за българските граждани и неправителствените организации”, каза още кандидатът за омбудсман.  Тя обясни, че преди 10 години, влизайки в политиката си е поставила една мисия- и тя е била да защитава хората. „Бях го правила и преди това като адвокат и смятах, че нивото на националната политика дава повече възможности да се защитават повече хора. Правих го през тези години, независимо дали сме били на власт или в опозиция”, каза още Мая Манолова. Тя припомни,у че през тези години е защитавала  важни граждански каузи - срещу монополите, ЕРП-та, срещу частните съдебни изпълнители и  за спазване на социалните права на хората.  Манолова бе категорична, че правата  и проблемите на българските граждани нямат цвят, те не са леви или десни. „Днес в България крещящите примери на социално страдание са безбройни- бедността, социалното изключване, проблемите в гетата, проблемите в здравеопазването- са огромни проблеми, които имат нужда от своето решение”, заяви още социалистката.

           

Българинът се чувства дребен и смазан в собствената си държава

Кандидатът за национален омбудсман добави, че българинът се чувства дребен и смазан в собствената си държава, пред лицето на собствената си администрация, която все по-често се държи като пълновластен господар. „В тази ситуация хората имат нужда от ефективен защитник. Това трудно може да става през партийно-политическите роли и затова в България я има омбудсманската институция, която трябва ефективно да закриля хората”, заяви тя.

„Участвайки в това състезание и приемайки номинацията на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  и граждански организации, аз искам да се посветя на това, което съм правила през целия си живот в различните си роли, но вече от позицията на една независима институция, която да защитава гражданите”, обяви Манолова.  Тя добави, че всяко умно управление има нужда от активен и критичен омбудсман, от човек който да воюва с проявите на лоша администрация. Народният представител каза още, че това е полезно за самата власт, защото администрацията се държи по еднакво безобразен начин, независимо от това кой управлява. „Ако обединим усилията на омбудсмана, гражданите и медиите, можем да направим тази институция много полезна за всички български граждани”, завърши Манолова. 

Въпреки че беше поканен на днешното изслушване, не дойде действащият омбудсман Константин Пенчев. Негова служителка е извинила неприсъствието му минути преди събитието.