Янков: Борисов се опитва да спаси управленската си програма

Юли 21, 2015 Новини БСП в медиите 0 1301

„Промените в Конституцията целят овладяване на Висшия съдебен съвет от управляващите партии“

„Промените в Конституцията целят овладяване на Висшия съдебен съвет от управляващите партии“. Това заяви пред БНР народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков. Според него БСП е изключително последователна  по отношение на решенията, които взема. „Още от първия ден, в който се заговори за т.нар. „реформа“  или промяна в Конституцията, имаме ясна и категорична позиция – ние не сме срещу промяна на самия регламент за функциониране на съдебната система, защото гражданите искат добро правораздаване, но нашето виждане е, че първо, като стъпки, търсейки консенсус сред политическите партии, трябваше да се направят промени в Закона за съдебната власт, НПК, ГПК и еманация на този процес можеше да бъде и промяна в Конституцията“, категоричен е Янков. По думите му не се следва нормалният алгоритъм и политически консенсус, които да доведат до по-добро правораздаване.

Според Красимир Янков от срещите на Борисов с АБВ  и ДПС за промените в Конституцията е проличало, че има опит за легитимиране на АБВ като партия с влияние и затова на разговора се е появил самият лидер Георги Първанов, докато ДПС прави ходове за участие в модела на управление чрез изтласкване на реформаторите.

„Спорно е доколко е реформа това, което се предлага по отношение на съдебната ни система. Но тя, така или иначе, е заложена в програмата на правителството. Явно, че вече не може да се намери форматът, в който да се стигне до подкрепа на това предложение и вече се включва лично Бойко Борисов, в опит за спасяване на управленската програма на собственото си правителство“, посочи Красимир Янков. Той отбеляза, че другите реформи, заложени в програмата на това правителство – в здравеопазването и в силовото ведомство, вече са претърпели провал.