Корнелия Нинова: Рестрикциите не дават ефект в цяла Европа

Юли 12, 2015 Новини БСП 0 866

"Когато ние участваме в управление, започваме да увеличаваме доходите, които зависят от държавата и увеличаваме инвестициите

"Когато ние участваме в управление, започваме да увеличаваме доходите, които зависят от държавата и увеличаваме инвестициите. Когато се смени правителството с друго, започват рестрикции и затягане на колана, а те в цяла Европа не дават ефект". Това заяви по Бтв зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. По думите й казаното от социалния министър, че пенсиите ще нараснат с 40% през 2037 г., има възможност да стане по-бързо с различен тип политики и пенсиите да бъдат увеличени с 10% още от 2016 г. "Когато увеличиш доходите на хората, част от тях остават в потреблението и се връщат в бюджета", обясни Нинова.

 

Съдебната реформа на управляващите е „Не ме гледай какво правя, а ме слушай, какво ти говоря.”

Нинова потвърди позицията на левицата, че няма да подкрепи предложените конституционни промени, защото те не изпълняват целта за съдебната реформа. "От гледна точка на хората, които попадат в съдебната система, главният проблем е липсата на усещане за справедливост. Управляващите казват , че този проблем ще бъде решен, като ВСС бъде разделен на две части. Това не е решението и е абсурдно", каза Нинова. Тя продължи, че в същото време вицепремиерът Кунева внася закон за борба с корупцията, в който проверяваните досега 120 хил. души на публични длъжности  се намаляват на 70 хил. "Това е намаляване на борбата с корупцията, а не увеличаване", катерична бе Нинова.  По думите й предложението всеки да може да подаде анонимна жалба срещу което и да е длъжностно лице отваря голяма врата за злоупотреби  и изчистване на неудобни хора. "У хората има и усещане, че съдебният процес е дълъг и ние трябва да го направим по-кратък и категоричен. В същото време в НПК се правят промени, които увеличават сроковете на предварителното производство. Цялата им съдебна реформа е „Не ме гледай, какво правя, а ме слушай, какво ти говоря”, каза още депутатът.

 

Дисциплинираме търговските вериги да уважават държавата и българските производители

Нинова разясни основните ползи за българските производители от приетия закон за търговските вериги на левицата. На първо място тя посочи, че те ще получават плащанията си в 30 дневен срок, тъй като само една от веригите им дължи над 20 милиона, а повече от половин година не е платила нищо. "Извадихме справка от НАП за приходите на търговските вериги, които правят по 7-8 млрд. лв. оборот на година и декларират, че работят на загуба, не плащат данъци заради това и не плащат на българските доставчици. Ние ще ги дисциплинираме да уважават държавата и българското производство", категорична бе Нинова . Според нея това няма да се отрази на цени в големите магазини няма да скочат и единственото което ще опровергае другата тема е времето. 

Според Нинова БСП е в добра кондиция. преди изборите. "Виждате, че в парламента нашите закони и политически действия се приемат добре, което е удовлетворително за нас като опозиция. Прие се кодекса на труда, който подпомага малкия и средния бизнес. Добре се гледа и на законопроектите в данъчната сфера", каза още Нинова.