Депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ разкритикуваха енергийния министър за водената политика в сектора

Юли 10, 2015 Новини БСП 0 1059

Депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов, Красимир Янков, Георги Кадиев и Георги Гьоков разкритикуваха по време на днешния парламентарен контрол енергийния министър заради водената от правителството политика в сектора

Депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов, Красимир Янков, Георги Кадиев и Георги Гьоков разкритикуваха по време на днешния парламентарен контрол енергийния министър заради водената от правителството политика в сектора.

Филип Попов: Съкращенията във „Видахим” са удар върху най-бедния район в Европа

„Това, което се случва във „Видахим”, е най-голямото съкращение на работници за последните 15 години. Това е удар не само срещу предприятието, но и срещу най-бедния регион в Европа, защото там ще бъдат съкратени над 300 работници”. Това заяви по време на парламентарния контрол депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов във въпрос към енергийния министър. „Това е недопустимо, видно е от данните, които вие изнесохте, че не „Видахим” е проблемът на българската енергетика”, каза още Попов. Той попита защо е трябвало да се започне от „Видахим”, след като е очевидно, че от другите централи загубите за държавата са десетки пъти по-големи. В тази връзка той посочи, че загубите от „Видахим”  са 10 млн. лв., от ТЕЦ София – 115 млн., Марица Изток 1 – 253 млн. „Това правителство като че ли има едно отношение към Северозапада, започна се с отмяна на пътя София – Видин по ОП „Транспорт”, за втори път митницата от Видин се изнесе, прекрати се проектът Салаш – Ново корито и сега се посяга върху основния  работодател в този най-беден край”, продължи социалистът. По думите му у него и у видинчани остава усещането, че това правителство иска да сложи край на всякаква индустрия в Северозападна България.


Красимир Янков: Нищо не се прави, за да има ядрена енергетика в България

„Нищо не се прави, за да има ядрена енергетика в България”. Това заяви депутатът от левицата Красимир Янков във въпрос към енергийния министър за бъдещето на ядрената енергетика в страната. По думите му съществуващите два блока в АЕЦ „Козлодуй” са с разрешение за експлоатация от Агенцията за ядрено регулиране до 2017 г. и съответно до 2021 г., като в момента се предприемат необходимите мерки за удължаване на работата им. „Нужни са нови ядрени мощности, които да работят паралелно с пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй” до тяхното затваряне”, каза още Янков. Според него за този период от 15-20 години направената инвестиция в нова ядрена мощност може да се изплати и след това да продължи да произвежда евтина електроенергия. Янков продължи, че това обосновава изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” и на нова централа на площадка „Белене”.

 

Георги Кадиев: Едно от първите действия на това ръководство на „Булгартрансгаз” е да задоволи прищевките си за скъпи телефони

Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Кадиев зададе въпроси към енергийния министър Петкова във връзка с обществена поръчка на „Булгартрансгаз” за мобилни телефони и съмненията за изкуствено нагласяване на поръчката в полза на един единствен модел. „Едно от първите ви действия като министър беше да смените ръководствата на енергийните дружества, включително „Булгартрансгаз”, а сега едно от първите действия на това ново ръководство е не как да гарантира сигурен достъп до енергия, а как да задоволи прищевките си за скъпи телефони”, заяви Кадиев. Той се позова на информационна агенция БГнес, която е публикувала информация за обществена поръчка, обявена от „Булгратрансгаз” за закупуване на 160 мобилни апарата на обща стойност около 67 000 лева. „Озадачаващо е, че почти половината сума е предвидена за закупуване на едва 19 апарата с доста специфични данни. На заложените изисквания отговаря един единствен модел и той е Самсунг S 6, с цена на единична бройка около 1500 лв”, каза още депутатът от левицата. Той определи случая като показателен за това как се извършват обществените поръчки.

 

Георги Гьоков: В Трояново и Бели Бряг може да се снима филм на ужасите

„С постановление на МС от 1980 г. за развитие на въгледобива и решаване на някои проблеми в тогавашния енергиен комплекс „Марица изток” 7 села са обявени за изселване. 5 от тях са вече изселени или спокойно може да се каже, че са изчезнали от картата на България”. Това заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков във въпрос към министър Петкова. По думите му с друго решение на МС от 2005  е предоставена концесия за добив на въглища за срок от 35 г. на „Мини – Марица изток”. Той продължи, че на събрание с жителите на селата Трояново и Бели бряг представители на държавата и мините са обяснили, че селата ще бъдат изселени през 2018 г., след това през 2022 г. или 2025 г., без да се обясни точно кога и как.  „Многогодишното съжителство на хората с мините е направило живота им труден заради прахта, шума на машините и безсънните нощи. В Трояново и Бели Бряг може да се снима филм на ужасите. В същото време мините започват доброволно изкупуване на частни имоти в тези села и едно търговско дружество с 100 % държавно участие изкупува частните имоти, събаря ги и на практика ги унищожава ”, разказа Гьоков. По думите му хората там остават с чувството за  несправедливост към тях, не вярват на българските институции и са внесли петиция до ЕП. Той призова енергийния министър да се срещне с жителите на селата Трояново и Бели бряг.