Румен Гечев: Някой политически е оказвал натиск на институциите да не си свършат работата за КТБ

Юли 08, 2015 Новини БСП 0 1287

„Докладът за КТБ е готов

„Докладът за КТБ е готов. Някой политически  е оказвал натиск на институциите да не си свършат работата. Това може да дойде и от най-високо ниво“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев в студиото на БНТ. Той допълни, че докладът е едно добро начало, защото основната работа трябва да се свърши от следствие, прокуратура и съдебна система. По неговите думи тази банка е била подчинена на користни интереси. „Основното кредитиране от банката е било в посока на свързани лица с основния собственик. Този грабеж на почти 4 млрд.лв чрез кредити, според професионалните одиторски доклади, не е било възможно да стане, ако държавните институции си бяха на мястото“, категоричен е той. Според него основният виновник е надзорът на БНБ. Гечев обясни, че кредитораздаването е ставало чрез т.нар. матрьошки - раздават се кредити на фирми без дейност, регистрирани дори предишния ден, като се предоставят на други фирми – втората матрьошка. Народният представител подчерта, че така парите са били  разпределяни на много и се разпръскват на десетки други матрьошки, а собствениците на тези фирми са обикновено поставени лица. Като пример посочи охранител със заплата от 500 лв, който получава 12 млн. лв кредит. „Оказва се, че парите, които са внасяни от собствениците в КТБ са заемни – гражданите слагат на депозит пари, през тези матрьошки парите минават през офшорки и се връщат обратно и стават пари на горди собственици на КТБ, които увеличават акционерния капитал. Десетки милиони левове завъртени по този начин“, каза още той. Гечев коментира, че тази изумителна наглост на раздаване на кредити е ставало пред очите на Банковия надзор на БНБ. „Там работят много добри професионалисти, затова изключваме възможността, че те не са го разбрали. Следователно е престъпно това, което е ставало“, категоричен е той. Гечев поясни, че „Банков надзор“ са проверили  73% от целия кредитен портфейл в КТБ и според доклада всичко е било наред. „На спокойствие се крадат 4 млрд., летят милиони към офшорките, а те пишат, че всичко е наред. Това е ясно от миналата година, но не съм чул някой да е уволнен. Банковият надзор е пълен провал. Там трябва да влезе прокуратура и следствие и трябва да има присъди“, допълни депутатът.

Румен Гечев коментира и втората институция – ДАНС. „В продължение на 4-те години, в които е грабена банката, не са открили нито едно нарушение. Сигурен съм, че те са знаели какво става там. В противен случай двата отдела – Финансово разузнаване и Финансова сигурност, трябва да бъдат закрити“, коментира той. По неговите думи в доклада за 2013г има 6 страници за финансовата система, като абревиатурата КТБ не се споменава. „Няма и уволнени. По наше искане направихме проверка. 10-15 дни преди фалита на КТБ са напуснали по едно и също време директорите на двата отдела“, подчерта Гечев.

По повод избора на управител на БНБ, народният представител заяви, че няма нищо необичайно управляващите да предлагат кандидат. По неговите думи предстои изслушване в четвъртък, но БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ още няма решение кой ще подкрепи.

„Мая Манолова е чудесен кандидат за омбудсман и ние ще я подкрепим“, каза още Гечев. Той коментира, че едва ли е възможно да има сделка, че БСП ще прави компромиси с основния закон на страната – съдебната реформа, защото каквито и качества да има един депутат, няма как да бъде над интересите на парламентарната група.