Янаки Стоилов: Голямото мнозинство гръцки граждани показаха на референдума, че искат да има промени в ЕС

Юли 06, 2015 ПАЗАРДЖИК Новини БСП 0 1121

„Голямото мнозинство гръцки граждани показаха на вчерашния референдум, че искат да има промени в Европейския съюз - политика, която да е в интерес на гражданите, на развитието на икономиката, а не политика, която обслужва главно финансовия капитал и европейската бюрокрация“

„Голямото мнозинство гръцки граждани показаха на вчерашния референдум, че искат да има промени в Европейския съюз - политика, която да е в интерес на гражданите, на развитието на икономиката, а не политика, която обслужва главно финансовия капитал и европейската бюрокрация“. Това заяви на пресконференция в Пазарджик зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Той допълни, че се надява след резултата ще има по-добри възможности разговорите да продължат, за да се постигне такова споразумение, което да изведе Гърция от кризата и да не нанесе допълнителни лишения на гръцките граждани. „А тази воля, която беше отразена, ще има своето по-нататъшно отражение в редица европейски страни“, допълни Стоилов.

Народният представител изрази опасенията си, че много от предлаганите промени в здравната и пенсионната система ще задълбочават съществуващите проблеми, защото не се предлага реформа в установените модели, а се продължава досегашната линия за корекции, които поставят хората пред допълнителни изпитания. „Благодарение на активната критична позиция на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ беше заявено намерението да се оттегли главата в Закона за лечебните заведения, която допуска приватизация по същество на цялата обществена здравна система, на всички болници – спешни центрове, университетски болници, окръжни болници“, посочи Янаки Стоилов.

Той бе категоричен, че това е драстична промяна, която трябва да бъде преустановена и срещу която трябва да реагират всички български граждани по необходимия начин.

Янаки Стоилов заяви, че промените в Кодекса за социално осигуряване, срещу които парламентарната група на БСП гласува, нанасят най-голям удар върху активната част от българското население - хората, които сега са между 35 и 55 г. „На много от тях се налагаше да бъдат безработни, да работят в сивата икономика, не са осигурявани върху целия размер на обезщетенията и не е ясно как при тази икономическа и социална среда в България те ще могат да достигнат трудовия стаж, в момента, когато вече отговарят на изискването за възрастта“, поясни той. Народният представител посочи и че част от този въпрос са и условията за пенсиониране на категорийните работници, като по тази тема Стоилов се е срещнал с представители на синдикалната организация на МВР в област Пазарджик.

Янаки Стоилов коментира още проблема за засилените нови регистрации в общините, като такива има и на територията на област Пазарджик. Според проверка на полицията в с. Щърково, общ. Лесичово, където са около 300 избиратели, има 93-ма новорегистрирани. Зам.-председателят на БСП посочи, че във връзка с тези проблеми парламентарната група е внесла законопроект, който предвижда проверки на законността на адресните регистрации и са поети ангажименти такива промени да бъдат направени.

На пресконференцията Янаки Стоилов съобщи, че е преучредена организацията на БСП в Сърница и за председател е избран Гюрсел Мусов, за кандидат-кмет на БСП в община Септември на общинска конференция е издигнат Сергей Стойнов.

„11 са номинираните до момента за кандидат-кмет на община Пазарджик“, съобщи председателят на общинската структура на БСП Лазар Попов. За кандидати за общински съветници са предложени 52-ма, като партията ще се яви на избори  с листа от 41 кандидати, партийно представени ще са 30 от тях, а останалите ще бъдат гражданска квота и коалиционни партньори.

„Разполагане на тежко американско въоръжение в страната и разнопосочното говорене на българското правителство показа, че може би решенията какво ще се случва в България в международен мащаб се взимат извън територията на държавата“, коментира на пресконференцията народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Димитър Димитров.