Горов към Лукарски: Бизнес форум съветва инвеститори да избягват работа с правителството Ви

Юли 03, 2015 Новини БСП 0 1224

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Димитър Горов по време на днешния парламентарен контрол зададе въпрос към икономическия министър относно действията на правителството за подобряване на инвестиционния климат

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Димитър Горов по време на днешния парламентарен контрол зададе въпрос към икономическия министър относно действията на правителството за подобряване на инвестиционния климат. Той се позова на оценка, направена от бизнеса в България на икономическия форум за Югоизточна Европа, организиран от Световната банка. По думите на Горов участниците там са установили 4 основни проблема. „Като пръв проблем– 47,5%  посочват корупцията като основен фактор, възпиращ инвестиционните намерения и икономическото развитие в страната”, посочи социалистът. Той продължи, че на второ място е  реформата в съдебната система, на трето място е административната тежест и на четвърто място – недостатъчната реклама на България като място за инвестиции. Според него обаче по-интересни са предложенията за решения на този форум. „Избягвайте работата с правителствените институции, минимизирайте броя на договорите с когото и да било в държавата и на трето място – нужна е силна политика за конкуренция за преодоляване на монополното положение на силните на деня, а на четвърто място - образование”, цитира предложенията от форума Горов. Според него тези факти показват липса на резултати от работата на министерство на икономиката.

За състоянието на бизнес климата Димитър Горов се позова и на данни НСИ през м. юни, според които бизнес климатът в България се влошава. Той цитира заключенията, според които очакванията в търговията на дребно сериозно се влошават, като съставният показател на бизнес климата в сектора се понижава с 2,7 пункта. „При услугите този показател отчита също спад с 0,9 пункта. Като основните причини, които се споделят, са несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене”, каза още депутатът. По думите му тези показатели влошават очакванията към сектора за инвестиции, което намалява и евентуалните намерения за инвестиране в тези сектори. „В промишлеността също се наблюдава намаляване. В сектор строителство се наблюдават приблизително същите показатели като в предходния период, като основните причини за това са също ниското търсене и лошите финансови взаимоотношения в сектора. Искам да отбележа, че в тази част на годината по отношение на този сектор, дори и запазване на тенденциите е притеснително”, каза още Горов.