Движението на ветераните обсъди на конференция проблемите на пенсионерите

Юли 02, 2015 Новини БСП 0 710

  Движението  на ветераните в БСП организира теоретико-практическа конференция на тема „Пенсионерите – гордост и отговорност на българското общество“

 
Движението  на ветераните в БСП организира теоретико-практическа конференция на тема „Пенсионерите – гордост и отговорност на българското общество“. Според тях БСП и Движението на ветераните, като съставна част от партията, винаги са отстоявали правата и интересите на възрастните хора в България. „Нашите пенсионери получават в пъти но-ниски пенсии от пенсионерите в ЕС, не получават безплатни лекарства от първа необходимост, безплатен превоз, градски и жп транспорт след 65 години. Здравеопазването е незадоволително, старческите домове са недостатъчни и неподходящи“, коментират от движението част от проблемите, които бяха поставени на събитието. 
 
В рамките на изнесените доклади и направените изказвания, участниците в конференцията направиха предложение за повишаване доходите на пенсионерите. Участниците в конференцията с особена тревога дискутираха тежката ситуация на пенсионерите в България. Изнесени бяха данни, според които близо 60% от възрастните хора над 65-годишна възраст живеят в подоходна бедност и материални лишения и около 600 хиляди пенсионери получават пенсии близо два пъти по-ниски от официалната линия на бедност за страната от 286 лв.
 
Направено беше и предложение за подобряване достъпа и качеството на здравната грижа за възрастните. Присъстващите коментираха направените от Министерски съвет предложенията за промени в нормативната уредба в областта на здравеопазването, отбелязвайки че въвеждането на санкции при непроведен задължителен профилактичен преглед необосновано ще ощети мнозина от възрастните, в т.ч.: хора с трудности в придвижването, възрастни от отдалечени райони и хора от населени места, където няма общопрактикуващи лекари.
 
Присъстващите на конференцията се обединиха и около идеята да се ревизират на параметрите на провежданата данъчна политика. Промените се изразяват в премахване на „плоския“ данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане, от една страна, и намаляване на данък добавена стойност за основните хранителни стоки и лекарства, от друга. 
 
Сред другите предложения бяха въвеждане на допълнителни преференции за ползване на обществения транспорт от възрастните и пенсионерите, както и разработване и подкрепа за реализация на местни програми и инициативи за насърчаване на доброволчеството сред възрастните хора. Те са категорични, че трябва да се регламентира и въвеждане на програми (национални и общински) за организиран отдих и почивка (на море, планина, туризъм) на възрастните хора.
 
Присъстващите на дискусията поискаха от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, координирано с ресорните съвети на Националния съвет на БСП, да разработи и впоследствие да внесе за обсъждане в Народното събрание проект на Закон за възрастните хора. Според тях той ще послужи като рамка за формиране и координиране на секторните политики, имащи отношение към решаване на проблемите с условията на живот на възрастните хора