Бойчев пита Павлова: Кой ще ремонтира АМ „Хемус” и АМ „Тракия”?

Юни 26, 2015 Новини БСП 0 789

  „Как, на база на какви критерии са избрани или предстои да бъдат избрани изпълнителите на ремонтната дейност по АМ „Тракия” и АМ „Хемус” и какъв е предвиденият обем от работа и срокът за това”

 
„Как, на база на какви критерии са избрани или предстои да бъдат избрани изпълнителите на ремонтната дейност по АМ „Тракия” и АМ „Хемус” и какъв е предвиденият обем от работа и срокът за това”. Този въпрос отправи към министър Павлова народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Той припомни, че миналата година правителството на Пламен Орешарски е обявило публична тръжна процедура по поддържане на най-компрометираните участъци за ремонт на автомагистрали „Тракия” и „Хемус”. Бойчев обясни, че тогава се е предвиждало финансирането да стане на програма „Транзитни пътища”, където 65% от финансирането се осигурява от европейската инвестиционна банка, а останалите 35% от националния бюджет.  „Смяната на правителството доведе до това, че новият кабинет е спря тази процедура, с аргумента, че липсват средства”, заяви депутатът от левицата.
         
Бойчев обясни, че няколко месеца по-късно МС, ръководен от Борисов, с постановление номер 95 от 17.04.2015г. взема решение да актуализира бюджета на МРРБ със сумата до 100 млн. лв. за неотложен ремонт АМ „Тракия” и  АМ „Хемус”.
         
По повод твърденията на министър Павлова, че ремонтът ще бъде извършен на по-малка цена от тази, която е била предвидена в прекратената тръжна процедура, той заяви, че ще отправи писмен въпрос за съпоставка и сравнение на единичните цени за ремонтните дейности. Той подчерта важността, на публичността и яснотата на разходването на близо 100 млн. лв. Бойчев попита и кой ще осъществява и независимия строителен контрол, който да гарантира качеството и количеството по изпълнените дейности.