Драгомир Стойнев: Политически не сме съгласни с модела, предложен от КЕВР

Юни 24, 2015 Новини БСП 0 954

  „Политически не сме съгласни с модела за определяне на цените на регулирания пазар, предложен от КЕВР”

 
„Политически не сме съгласни с модела за определяне на цените на регулирания пазар, предложен от КЕВР”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на БС ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на НС на БСП Драгомир Стойнев след изслушването на КЕВР. Той обясни, че БСП не е съгласна с няколко основни момента в модела, който КЕВР е представил. По думите му за целия ценови период прогнозата е за 32,7 млрд. киловат часа, а това, което е за регулирания пазар е приблизително 15, 4 млрд. киловат часа, половината от които принадлежат на ТЕЦ „Марица – Изток” 1 и ТЕЦ „Марица – Изток” 3. „Именно там е скъпата елетроенергия и цената е 40% по-скъпа от тази на НЕК”, подчерта Стойнев. Бившият енергиен министър заяви, че освен че е спрян регулаторният период 2014г.-2015 г., се увеличава и квотата на ТЕЦ „Марица – Изток” 1 с 51%, на ТЕЦ „Марица – Изток” 3 с 46%, на високо ефективното комбинирано производство със 17%, два пъти квотата на ВЕИ-тата и ВЕЦ-овете.  „Продължаваме да работим с двата основни източника на проблем в в българската енергетика – двете американски централи и ВЕИ-тата”, заяви Стойнев. Според него друг важен въпрос е защо, въпреки че е сезирана ЕК за неправомерна държавна помощ и  за прекомерна държавна помощ, нямаме никакъв резултат и не знаем какво ще се случи. По темата за ВЕИ-тата  той подчерта, че им се прави одит и може би нарочно на тези одити не се обръща внимание. Стойнев подчерта, че са констатирани над 2000 нарушения, на които не се обръща внимание, а е трябвало да се докаже системност, значимост и повтаряемост, за да се стигне до процедура дори и по отнемане на лиценза. „Не може да се тръгне в тази посока обаче, защото в българското законодателство липсва функцията на особения управител – какво той изпълнява. Когато ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в последните промени в закона за енергетиката предложихме такива функции, вие от мнозинството ги отхвърлихте”, обърна се депутатът към мнозинството.
Стойнев заяви, че е разбрал от вицепремиера, че иска да въведе такса „Робин Худ”. „Нали точно това се опитваше преди година предишният състав на НС да въведе – 20% такса върху ВЕИ-тата. Кой ги закриля и отмени тази такса? Президентът Плвенелиев. Кой избра президента Плевнелиев?”, попита Стойнев. По думите му този модел, който се предлага е на комисията и дебатът е излишен, защото на всеки 3 месеца КЕВР може да предложи различен модел. Според него трябва да се дискутира въпросът- как да се улесни дейността на комисията.
 
Божинов пита Иван Иванов: Направихте ли анализ на нарушенията на ЕРП-тата?
 
„Издадохте ли заповед и назначихте ли работна група, която да направи правен анализ на база на одитните доклади за установените нарушения от страна на ЕРП-тата?”. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Божинов към шефа на КЕВР Иван Иванов. Божинов обясни, че компетентният орган е направил регулативен одит за предишните 5 години на предприятията, притежаващи лиценз за разпределение на електрическа енергия. Той подчерта, че са констатирани тежки нарушения и сериозни отклонения от лицензионните задължения. По думите му след приемането на одита са написани актове за установените административни нарушения и са написани наказателни постановления. Божинов обясни и че подписаните наказателни актове са връчени. Депутатът от левицата подчерта, че броят на актовете не съвпада с подписаните наказателни постановления. „Когато работихте върху цените на електрическата енергия, които са от огромен обществен интерес, имахте ли  предвид заключенията и констатациите в тези 3 одитни доклада?”, попита още  Божинов. По думите му посоченото в тях е недопустимо и не може да бъде прието като даденост, въз основа на която да се определят цените.
 
Бойчев пита Иванов: Какъв е ефектът на сключеното от правителството споразумение с американските централи върху ценовия модел
 
„Поддържате ли твърденията на предишния ръководител на комисията за процедурата за предполагаема държавна помощ от ЕК, какъв е конкретният ефект на споразумението между правителството на Борисов и двете американски централи върху ценовия модел и включва ли то и бъдещия кредит, който трябва да бъде изтеглен”. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев към Иванов Иванов в пленарна зала.  Бойчев припомни, че На 20.06.2014г. ДКЕВР е внесла жалба до ЕК за неспазване правото на ЕС с дългосрочните  договори за изкупуване на електрическа енергия от ТЕЦ „Марица – Изток” 1 и ТЕЦ „Марица – Изток” 3. По думите му основание за жалбата е, че споразумението за дългосрочно изкупуване не отговаря на предвидените критерии в чл. 107 от договора за функциониране на ЕС. Той подчерта, че с дългосрочните договори на дружествата се гарантира висока норма на възвращаемост, а всички рискове се прехвърлят върху НЕК. „Предвиденият механизъм за ценообразуване и гарантирано изкупуване на електрическата енергия противоречи и на принципите на третия енергиен проект’, подчерта Бойчев. По думите му се предвижда за 490 млн. лв. да бъде изкупена електрическа енергия от ТЕЦ „Марица – Изток” 1 и за над 430 млн. лв. от ТЕЦ „Марица – Изток” 3. „Относителната тежест на двете централи върху таксата задължение на обществото в размер на 40 лв. е около 10 лв”, каза още той.