БСП призова президента: Наложете вето на закона за здравното осигуряване

Юни 24, 2015 Новини БСП 0 1249

ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ призова президента на републиката Росен Плевнелиев да наложи вето на приетия закон за здравното осигуряване

ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ призова президента на републиката Росен Плевнелиев да наложи вето на приетия закон за здравното осигуряване. Това заявиха депутатите от левицата днес пред медиите в НС и уточниха, че искането им ще бъде изпратено  писмено днес до държавния глава.

 

Емил Райнов: Ще използваме всички инструменти за спиране на безумието в здравното осигуряване

„БСП ще използва всички инструменти, които има опозицията, за да спрем безумието в закона за здравното осигуряване, приет на второ четене миналата седмица. След гласуването в зала, следващият инструмент е да призовем президента да упражни правото си да наложи вето”. Това заяви пред медиите в парламента народния представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов.  Той обясни, че основанията на БСП за това искане са, че в този законопроект за първи път се предлага разделянето на гарантирания пакет на всички здраво осигурени на основен пакет и допълнителен, без ясни критерии как ще стане това, без финансови разчети.

 Емил Райнов подчерта, че тезите, които се развиват от здравния министър Москов, че  в първия пакет ще бъдат социално значимите заболявания, а във втория социално незначимите- са само хипотези. „Вероятно Москов ще се опита да раздели хората на социално значими и социално незначими”, каза още той. По думите му тези хипотези са несъстоятелни и това е тежък удар върху здравноосигурителната система, която се основава принципите: солидарност, равен достъп до здравеопазване. „Някои хора ще имат бърз достъп до здравната система, други ще бъдат отлагани във времето, а може и да плащат допълнително”, предупреди Емил Райнов.

 

Филип Попов: С този закон се нарушават конституционните права на българите

„С този законопроект се нарушават гарантираните от Конституцията на Република България права на гражданите”. Това заяви пред медиите депутатът от левицата Филип Попов. Той обясни, че в чл. 52 се предвижда, че гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и имат право на безплатно ползване на медицинско обслужване, както и че държавата закриля здравето на гражданите. Попов подчерта, че с този законопроект, няма да бъдат спазени тези права на гражданите и те няма да имат свободен достъп до здравеопазване. Социалистът коментира, че съгласно чл. 101 от Конституцията президентът има право  мотивирано да върне за ново разглеждане в НС закона, а в писмото до него има достатъчно мотиви. „Като олицетворяващ единството на нацията и представляващ българската държава, би трябвало да е загрижен за здравето на българските граждани и да върне този противоконституционен закон в НС”, категоричен бе Попов

 

Корнелия Нинова към Плевнелиев: По Вашата реакция ще съдим за Вас

„Г-н Президент днес ще получите нашето писмо и чакаме Вашата реакция и по нея ще съдим за Вас”. Така зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова се обърна към президента. „От реакцията на президента след внасянето на нашето искане ще съдим дали той е държавен глава на цялата нация или отново ще вземе страната на силните”, каза още тя. По думите й ще се разбере и дали е загрижен за здравето на народа си или ще взима решения, воден от други мотиви. „Ще разберем и дали държавният глава ще спазва върховния закон на държавата – Конституцията, или ще я пренебрегне отново ”, заключи Нинова.